Стаття
01 Серпня

49607 Ознаки струсу мозку в дитини

Активні ігри, катання на велосипеді, скейті, гіроборді — це саме те, що так полюбляють діти, і саме те, що допомагає їхньому гармонійному фізичному розвитку. А якщо додати сюди відсутність страху та почуття самозбереження, таке активне життя іноді може призвести до тяжких наслідків — падіння та травматизму. Діти можуть не розуміти всіх наслідків отриманої травми, тоді як батьки повинні знати, що таке черепно-мозкова травма та як її визначити.

Що таке струс мозку та які його ознаки? 

Струс головного мозку відноситься до легкого ступеня черепно-мозкової травми, але не означає, що наслідки незначні. Навіть якщо немає видимих ушкоджень, можуть бути внутрішні ускладнення, що призводять до порушення роботи центральної нервової системи. Отже, навіть якщо дитина сильно вдарилася головою, не варто відкладати похід до лікаря на кращі часи. 

Наростання симптомів — це характерна риса для струсу мозку. Відразу після травми стан дитини може трішки погіршитися, але чим більше часу проходить, тим більше стан дитини ускладнюється. 

Ознаки струсу мозку залежно від ступеня тяжкості

I ступінь. Незначний удар головою може призвести до легкого ступеню струсу мозку, що характеризується легким запамороченням, слабкістю, і, можливо, блювотою або ж просто відчуваттям блювотних позивів. Дитина знаходиться у свідомості й навіть може повернутися до активних ігор через півгодини. 

II ступінь. Незначні травми черепу та гематоми можуть вказувати на струс мозку середньої тяжкості. У такому стані дитина може втрачати свідомість, не розуміти, де знаходиться, їй буде важко рухатися самостійно; також можлива нудота та блювота впродовж декількох годин.

III ступінь. Тяжкий ступінь струсу мозку потребує негайного обстеження та лікування. Травми різної тяжкості, переломи та крововиливи, часта втрата свідомості на довгий час вказують, що потрібно діяти — і швидко. 

Якщо ви підозрюєте, що у вашої дитини струс мозку, зверніться до педіатра або невролога.

Ознаки струсу мозку залежно від віку

Новонароджені дітки. Новоспечені та невмілі батьки можуть стати причиною того, що немовля впаде зі столика чи ліжка або ж навіть із рук батьків. У такому віці симптоми струсу мозку важко розпізнати, але можливо. Часта відрижка та блювота, відсутність апетиту, збільшення тім'ячка, блідість, поганий сон, плач — усе це сигналізує, що дитина отримала травму. 

Діти 2-3 роки. Блідість обличчя, втрата орієнтиру в просторі, що викликає хитку ходу, а також втрата свідомості — перші сигнали струсу мозку в цьому віці. Також дитина може скаржитися на біль у животі та блювотні позиви, головну біль або ж біль у скронях. 

Діти 3-6 років. У такому віці дитина може допомогти батькам визначити струс мозку, адже діти здатні розказати, що сталося, та показати, що й де болить. Дуже часто травми трапляються на ігрових майданчиках або в інших місцях, де багато дітей. Причини травми можуть бути різноманітні: неконтрольована поведінка або ж підвищена збудливість, дитину могли товкнути чи вдарити. Синці, гематоми, головний біль чи запаморочення, пітливість, блювота, втрата свідомості — це все дзвіночки струсу мозку. 

Діти шкільного віку. У цьому віці діти можуть бути дуже активними, часто провокуючи бійки, що призводить до травм. Втрата свідомості, нудота та блювота, головний біль, порушення координації вказують на наявність струсу мозку. 

Що робити, якщо в дитини струс мозку? 

Перше, що повинні зробити батьки, підозрюючи струс мозку, — викликати швидку. У жодному разі не можна давати знеболюючі препарати!

Якщо струс мозку легкого ступеня, то варто покласти дитину на бік, оглянути голову та відвезти до лікарні або ж викликати швидку. Якщо ж струс мозку середнього або важкого ступеня, дитину рекомендовано покласти на бік, зігнути руку та покласти долоню під щоку, а ноги зігнути в колінах. Не давайте дитині заснути до прибуття швидкої допомоги — їй потрібен спокій та відпочинок, але не сон. 

Що не варто робити, якщо в дитини струс мозку?

Якщо ви підозрюєте в дитини струс мозку або ж стали свідком отримання черепно-мозкової травми, у жодному разі:

  • не кладіть дитину на спину;
  • не хлопайте по обличчю та не трясіть за плечі;
  • не обробляйте рани спиртом (подряпини та незначні рани можна обробити “Хлоргексидином”);
  • не залишайте дитину без нагляду та не дозволяйте підніматися самостійно;
  • не робіть різких рухів; 
  • не кричіть та не панікуйте.

Профілактика струсу мозку включає в себе постійний контроль зі сторони батьків за немовлям, та інформування дітей щодо правил поведінки на ігрових майданчиках, дорозі, з іншими дітьми та використання сучасних іграшок та девайсів. 

Запишіть вашу дитину на консультацію за телефонами (067) 127-03-03; (044) 490-25-03 або залиште заявку — адміністратор зв’яжеться з вами і вибере зручний для вас час.

Автор статті:
SMC

Перетелефонувати за 7 секунд?

Саме зараз Вам телефоную...

Адміністратор
...

Скажіть, вам телефонували?

Добре
Гарного дня!

Спробуємо ще раз?

Телефонуємо...

Вибачте за незручності!

Передали у відділ
контролю якості.

Записатися на прийом

Контакти

Smart Medical Center на Оболоні

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Мінська»
вул. Левка Лук'яненка (М. Тимошенка), 19
Оболонський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Smart Medical Center на Либідській

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Либідська»
вул. Джона Маккейна (Кудрі), 7-Б
Печерський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Smart Medical Center на Чернігівській

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Чернігівська»
просп. Леоніда Каденюка (Гагаріна), 17-В
Дніпровський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Єдиний контакт-центр

07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

info@smartmedicalcenter.ua