Стаття
16 Липня

576 Виділення у жінок — які вони в нормі та коли треба запідозрити патологію

Виділення — це фізіологічна складова роботи репродуктивної системи кожної жінки. Їх поява спостерігається на тлі повного здоров'я, адже вони виконують низку важливих функцій. Виділення складаються зі спеціального захисного секрету — транссудату, який виділяється з міжклітинного простору, власної мікрофлори, відмерлих клітин епітелію та слизу.

Цей секрет виділяється, щоб захистити піхву від:

  • проникнення інфекційних збудників — власна мікрофлора у складі попереджає їх розмноження та проникнення у клітини;
  • травм під час статевого акту;
  • пересушування — слиз зволожує стінки і забезпечує достатню для їх функціонування вологість;
  • розмноження умовно-патогенних мікроорганізмів та грибків — підтримання достатнього рівня місцевого імунітету за рахунок зволоження та присутності власних мікроорганізмів попереджає надмірне розмноження гарднерел та грибків роду Кандіда.

При цьому кількість вагінальних виділень може бути індивідуальною — це залежить від особливостей організму жінки, швидкості їх синтезу та активності секреторних клітин. Цей показник також змінюється в залежності від гормонального фону, тому він залежить від віку та періоду менструального циклу.

Патологічні виділення можуть бути симптомом низки вагінальних захворювань. За їх характером лікарі можуть навіть запідозрити конкретний діагноз (наприклад, молочницю чи вагіноз). При різкій зміні характеру виділень необхідно одразу звернутися до гінеколога, щоб пройти діагностику та вчасно розпочати лікування.

Нормальні виділення протягом менструального циклу

Для фізіологічних виділень характерна низка характеристик:

  • вони завжди прозорі, або білуватого кольору (без кольорових домішок);
  • вони не мають запаху або запах нерізкий;
  • кількість за добу не перевищує 4 мл (за винятком ситуацій, коли рясні вагінальні виділення супроводжують жінку протягом усього життя);
  • їх текстура скоріше водяниста чи пастоподібна, але не комкувата, частіше за все нагадує слиз.

Якщо не брати до уваги той факт, що у кожної жінки характеристики менструального циклу індивідуальні, є досить однозначна залежність характеру вагінального секрету від гормонального фону. Тому спеціалісти на прикладі ідеального 28-денного циклу приводять наступні закономірності:

  • 1-5 день циклу (менструація). Нормальні виділення в цей час містять кров та відшарований ендометрій. Вони можуть бути яскраво червоними, з комочками ендометрію, потім поступово темніти (під кінець менструації). На початку процес може супроводжуватись спазмами, потім секрет виділяється без болю.
  • 6-12 день (фолікулярна фаза). Інтенсивність виділення секрету низька, тому він незначний. Колір варіюється від білуватого до незначно жовтуватого. Виділення каламутні, можуть бути липкими.
  • 12-15 день (овуляція). Перед овуляцією, під час та після неї виділення стають прозорими та еластичними через великий вміст слизу. Цервікальний слиз розм'якшується, щоб забезпечити вільне проходження для потенційних сперматозоїдів та зволожити стінки піхви.
  • 16-25 день (лютеїнова фаза). Кількість виділень збільшується, вони стають більш каламутними, часто — білуватими.
  • 25-28 день. Кількість вагінального секрету зменшується, він може містити сліди крові, адже наближається менструація. Тому колір може бути світлим або рожевим.

Так виглядає картина зміни виділень у здорової дорослої жінки, яка знаходиться у репродуктивному віці. Вона може змінюватись в залежності від віку. Наприклад, у підлітків виділення в нормі прозорі або білі, мають слизисту консистенцію, не мають запаху.

Коли настає клімакс, гормональний фон помітно змінюється. Вагінальній секрет білий або прозорий, без запаху. Через зниження кількості естрогену його кількість може значно зменшуватись, адже секреторні клітини піхви поступово атрофуються.

Після статевого акту кількість прозорих виділень в нормі збільшується — це є природною реакцією на процес і збільшення притоку крові до стінок піхви. Пам'ятайте — у такому секреті не повинно бути кров'янистих домішок (це буде свідчити про травму слизової).

При вагітності інтенсивність секреції різко підвищується — це природний захисний механізм для попередження проникнення у порожнину матки інфекцій. Незадовго до пологів об'єм синтезованого секрету збільшується знову, щоб полегшити проходження дитини крізь пологові шляхи.

Патологічні зміни виділень та їх причини

Окрім фізіологічних, лікарі виділяють також патологічні виділення, поява яких свідчить про виникнення захворювань та пошкоджень. Вони можуть відрізнятись від фізіологічних кольором, запахом або консистенцією.

Зміни кольору виділень

Колір — це одна з перших ознак, яку людина може оцінити самостійно. В нормі виділення прозорі, білуваті або з легким жовтим відтінком, але при різноманітних патологіях вони можуть бути:

  1. Жовтими. Такий колір з'являється, якщо наявні серйозні гормональні збої, виникнення ерозії на шийці матки чи розвиток венеричних інфекцій (хламідійної або трихомонадної). Частіше за все цей стан супроводжується болем внизу живота, запаленням вульви та вагіни, лихоманкою.
  2. Коричневими. Їх появою супроводжується поліпи тіла матки, ендометріоз, хронічний ендометрит. Інколи це є одним з симптомів позаматкової вагітності. У підлітків такі виділення можуть бути ознакою гормональних змін, але тоді вони згодом проходять самостійно.
  3. Зеленими. Так проявляються вагінальні інфекції (наприклад, трихомоніаз, гонорея) та неспецифічне запалення — вульвовагініт. Інколи зелені виділення є проявом вагінозу або наслідком довгої антибіотикотерапії.
  4. Білими. Якщо жінка помічає появу білих, сирнистих виділень, це є однією з характерних ознак генітального кандидозу — молочниці.
  5. Рожевими або червоними. Це свідчить про домішки у складі крові. Якщо це не пов'язано з менструацією, причиною можуть бути поліпи, ендометріоз чи розлади овуляції.

Зміни запаху

У здорової жінки вагінальні виділення мають ледь помітний кислуватий запах. Це пов'язано з наявністю у піхві деякої кількості молочнокислих бактерій, які є частиною нормальної мікрофлори. Поява захворювань супроводжується змінами запаху:

  • рибний, тухлий запах — супроводжує появу бактеріального вагінозу (стану, при якому через зниження імунітету надмірно розмножуються гарднерели);
  • різкий кислий запах — характерний для виникнення кандидозу та надмірного розмноження грибків;
  • металевий запах — його провокує поява у виділеннях крові, що характерно для періоду менструації та захворювань, які супроводжуються пошкодженням слизової (ерозії, поліпів, ендометріозу);
  • неприємний запах, який важко диференціювати — може бути проявом гонореї.

Окремо слід виділити запах гнилі — як правило, він з'являється при наявності сторонніх тіл у піхві (наприклад, тампонів).

Зміни консистенції та об’єму

Окрім запаху, може змінюватися також об'єм та консистенція вагінального секрету. Через гормональні збої та інфекційні процеси його об'єм збільшується. Можуть спостерігатись наступні відхилення:

  • пінисті жовті виділення — характерні для трихомоніазу;
  • сирнисті білі виділення — супроводжують кандидоз;
  • слизово-гнійні рясні виділення — з'являються при гонореї.

Пам'ятайте — збільшення об'єму виділень може супроводжувати і фізіологічні процеси (наприклад, вагітність). В інших випадках краще звернутись до лікаря.

Кров'янисті виділення поза менструацією

Окремо слід виділити кров'янисті виділення. Як вже згадувалося, вони можуть бути рожевими, червоними або коричневими, та мати металевий запах. Якщо вони спостерігаються поза менструацією, це завжди є ознакою патології. Причиною можуть стати:

  • травмування слизової оболонки піхви інородним предметом, під час статевого акту або під час проведення медичних маніпуляцій;
  • ерозія шийки матки;
  • рак шийки матки;
  • міома матки;
  • поліпи у матці.

При появі кров'янистих виділень слід у будь-якому разі звертатись до лікаря.

Інші симптоми, що супроводжують патологічні виділення

Як правило, при появі патологічних виділень з'являються додаткові симптоми, які можуть свідчити про розвиток захворювання. До них відносять:

  • свербіж у ділянці геніталій, відчуття печіння;
  • біль у спокої та під час статевого акту;
  • візуально помітне почервоніння вульви та її набряк;
  • підвищення температури тіла.

Поява такої симптоматики — привід негайно звернутися до лікаря. Своєчасно проведена діагностика та розпочата терапія — це основа успішного лікування, особливо, при онкологічних та передракових станах.

Діагностика та лікування патологічних виділень

Звертаючись до лікаря, потрібно описати йому всі скарги та розказати, як протікає захворювання. Після цього він проведе діагностику та призначить ефективне лікування.

Методи діагностики

Щоб встановити конкретний діагноз, необхідно провести ряд досліджень:

  1. Аналізи крові (загальний та біохімічний). Проводяться, щоб виявити наявність запального процесу, ступінь тяжкості захворювання. Біохімічні аналізи дозволяють оцінити рівні гормонів, які впливають на стан репродуктивної системи.
  2. Кольпоскопія. Проводиться для оцінки стану слизової оболонки шийки матки та піхви. Так можна виявити осередки ерозії та запалення. Кольпоскопію обов'язково проводять, щоб виключити передракові стани.
  3. УЗД. Досліджуються органи малого тазу — так можна виявити патологічні зміни у матці, яєчниках, ділянки ендометріозу тощо.
  4. Посів виділень. Він дозволяє виявити інфекційних збудників та встановити етіологію інфекційного процесу. Він також необхідний для підбору етіотропних препаратів (наприклад, антибіотиків).
  5. Цитологічне дослідження. Проводиться для виявлення малігнізації тканин при ерозії шийки матки.

Описані дослідження необхідні лікарю, щоб встановити точний діагноз та призначити лікування.

Методи лікування

Терапія підбирається після отримання результатів аналізів. Вона може включати:

  • антибактеріальні засоби — використовуються, якщо виявлена бактеріальна інфекція;
  • антимікотики — застосовуються для лікування грибкових інфекцій;
  • нестероїдні протизапальні — застосовуються у якості патогенетичної терапії (зменшують біль та набряк, знижують температуру);
  • антигістамінні засоби — дозволяють знизити інтенсивність свербіння та набряк.

Також застосовуються місцеві препарати — супозиторії, креми, які дозволяють зменшити запалення і нормалізувати стан мікрофлори.

Коли варто звернутися до лікаря

Рекомендується негайно звернутися до спеціаліста при появі наступних проявів:

  • високої температури тіла;
  • тазових болях;
  • появі кров'янистих виділень, які не пов'язані з менструацією;
  • появі у виділеннях з піхви калу (це може свідчити про появу нориці);
  • значні порушення загального стану.

Також слід пам'ятати — поява будь-яких патологічних виділень у дитини повинна стати приводом до негайного звернення до дитячого гінеколога.

Також важливо щорічно відвідувати гінеколога у профілактичних цілях, щоб вчасно виявити перші ознаки патології. Це дозволить одразу розпочати процес лікування та уникнути можливих ускладнень генітальних інфекцій та онкології.

Висновок

Поява патологічних виділень — це завжди симптом патології, яка потребує лікування. Якщо вчасно не лікувати інфекції, це може призвести до розповсюдження збудників по організму та значних порушень загального стану. Онкологічні процеси з часом гірше піддаються лікуванню, а гормональні збої відбиваються на здоров'ї всіх систем органів.

Саме тому важливо приділяти достатньо уваги здоров'ю репродуктивної системи. Кожній жінці треба стежити за власним станом та вчасно звернутися до лікаря, якщо вона виявила якісь патологічні відхилення. Рекомендується також відвідувати профілактичні огляди, які допоможуть виявити хвороби репродуктивних органів до виникнення яскравої клінічної симптоматики.

Якщо ви помітили описані в статті прояви , які супроводжуються дискомфортом чи больовими відчуттями, зверніться до гінеколога. Телефонуйте за номером 0 (67) 127-03-03, 0 (44) 490-25-03 або залишайте заявку на сайті.

Автор статті:

Записатися на прийом

Контакти

Smart Medical Center на Оболоні

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Мінська»
вул. Левка Лук'яненка (М. Тимошенка), 19
Оболонський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Smart Medical Center на Либідській

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Либідська»
вул. Джона Маккейна (Кудрі), 7-Б
Печерський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Smart Medical Center на Чернігівській

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Чернігівська»
просп. Леоніда Каденюка (Гагаріна), 17-В
Дніпровський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Єдиний контакт-центр

07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

info@smartmedicalcenter.ua