Стаття
18 Січня

2547 7 міфів про діабет

Топ-7 міфів про діабет розповідає лікар-ендокринолог, терапевт Катерина Шляхова.

Записатися до ендокринолога Катерини Шляхової можна за номером 0 (67) 127-03-03, 0 (44) 490-25-03.

  • Міф 1. Якщо їсти солодке, точно буде цукровий діабет

Імовірно, цей міф з’явився від слова «цукор» — буцім, цукровий діабет означає, що треба їсти щось солодке для його виникнення.

Надлишкова кількість цукру призводить до ожиріння, а ожиріння — це фактор ризику цукрового діабету. Тому опосередковано солодке спричиняє цукровий діабет — але не напряму.

  • Міф 2. Якщо в мене немає симптомів діабету, я не хворий

Зараз в Україні є тенденція: лікар ставить діагноз «цукровий діабет», коли пацієнт його мав від 3 до 7 років. Тому важливо у плановому порядку ходити на медогляди, обстежуватись, вимірювати глюкозу.

  • Міф 3. Якщо рівень цукру натще в нормі, діабету в мене немає

Окрім цукру натще, потрібно вимірювати як підіймається глюкоза після прийому їжі, через
годину та дві після їжі. Для цього роблять глюкозотолерантний тест із навантаженням 75 г глюкози.

Також здають глікозильований гемоглобін, який показує як змінювалась глюкоза протягом останніх трьох місяців.

  • Міф 4. Цукровий діабет 2-го типу — інсулінонезалежний, тому його лікують тільки таблетками

Дійсно, протягом тривалого часу лікування цукрового діабету другого типу обмежується таблетками. Але з часом підшлункова залоза виснажується, і часто треба переходити на інсулін.

  • Міф 5. Інсулін викликає звикання навіть при однократному введенні

Інсулін — це не наркотик, він не викликає звикання.

Є стани, коли замість таблеток треба використовувати інсулін: наприклад, гестаційний діабет, гострий інфекційний процес або хірургічна операція. Але потім, найімовірніше, пацієнта переведуть на таблетовану форму протидіабетичних засобів.

  • Міф 6. Гречка не підвищує цукор, тому її можна їсти в необмеженій кількості

Гречка — такий самий вуглевод як картопля чи рис. Тому велика кількість гречки так само небезпечна — як фактор ожиріння, як інші вуглеводи у великих кількостях.

  • Міф 7. Мед можна використовувати замість цукру

Мед — це фруктоза і глюкоза, до того ж не об’єднані. Тому, на відміну від звичайного цукру, мед надзвичайно різко підвищує глюкозу в крові.

У звичайній чайній ложці — 5 г цукру, а в чайній ложці меду — 20 г цукру. Тому з медом потрібно бути обережними.

Більше про діабет розповідає ендокринолог Тетяна Євтушенко. Щоб записатися на консультацію, телефонуйте 0 (67) 127-03-03, 0 (44) 490-25-03 або залишайте заявку на сайті.

Автор статті:
Smart Medical Center

Записатися на прийом

Контакти

Smart Medical Center на Оболоні

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Мінська»
вул. Левка Лук'яненка (М. Тимошенка), 19
Оболонський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Smart Medical Center на Либідській

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Либідська»
вул. Джона Маккейна (Кудрі), 7-Б
Печерський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Smart Medical Center на Чернігівській

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Чернігівська»
просп. Леоніда Каденюка (Гагаріна), 17-В
Дніпровський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Єдиний контакт-центр

07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

info@smartmedicalcenter.ua