Топ-7 міфів про діабет розповідає лікар-ендокринолог, терапевт Катерина Шляхова .
Записатися до ендокринолога Катерини Шляхової можна за номером 0 (67) 127-03-03 , 0 (44) 490-25-03 .
Міф 1. Якщо їсти солодке, точно буде цукровий діабет Імовірно, цей міф з’явився від слова «цукор» — буцім, цукровий діабет означає, що треба їсти щось солодке для його виникнення.
Надлишкова кількість цукру призводить до ожиріння, а ожиріння — це фактор ризику цукрового діабету. Тому опосередковано солодке спричиняє цукровий діабет — але не напряму.
Міф 2. Якщо в мене немає симптомів діабету, я не хворий Зараз в Україні є тенденція: лікар ставить діагноз «цукровий діабет», коли пацієнт його мав від 3 до 7 років. Тому важливо у плановому порядку ходити на медогляди, обстежуватись, вимірювати глюкозу.
Міф 3. Якщо рівень цукру натще в нормі, діабету в мене немає Окрім цукру натще, потрібно вимірювати як підіймається глюкоза після прийому їжі, через годину та дві після їжі. Для цього роблять глюкозотолерантний тест із навантаженням 75 г глюкози.
Також здають глікозильований гемоглобін, який показує як змінювалась глюкоза протягом останніх трьох місяців.
Міф 4. Цукровий діабет 2-го типу — інсулінонезалежний, тому його лікують тільки таблетками Дійсно, протягом тривалого часу лікування цукрового діабету другого типу обмежується таблетками. Але з часом підшлункова залоза виснажується, і часто треба переходити на інсулін.
VIDEO
Міф 5. Інсулін викликає звикання навіть при однократному введенні Інсулін — це не наркотик, він не викликає звикання.
Є стани, коли замість таблеток треба використовувати інсулін: наприклад, гестаційний діабет, гострий інфекційний процес або хірургічна операція. Але потім, найімовірніше, пацієнта переведуть на таблетовану форму протидіабетичних засобів.
Міф 6. Гречка не підвищує цукор, тому її можна їсти в необмеженій кількості Гречка — такий самий вуглевод як картопля чи рис. Тому велика кількість гречки так само небезпечна — як фактор ожиріння, як інші вуглеводи у великих кількостях.
Міф 7. Мед можна використовувати замість цукру Мед — це фруктоза і глюкоза, до того ж не об’єднані. Тому, на відміну від звичайного цукру, мед надзвичайно різко підвищує глюкозу в крові.
У звичайній чайній ложці — 5 г цукру, а в чайній ложці меду — 20 г цукру. Тому з медом потрібно бути обережними.
Більше про діабет розповідає ендокринолог Тетяна Євтушенко . Щоб записатися на консультацію, телефонуйте 0 (67) 127-03-03 , 0 (44) 490-25-03 або залишайте заявку на сайті.
VIDEO