Стаття
29 Квітня

106 Стеатометрія печінки

Авторка статті: лікар ультразвукової діагностики вищої категорії Галина Климовська.

Метаболічно асоційована жирова хвороба печінки (МАЖХП) є однією з самих розповсюджених неінфекційних захворювань (НІЗ) в сучасній популяції, що вражає до 30% дорослого населення і с початку 21 століття набрала рис пандемії.

МАЖХП — «тиха хвороба», без клінічних симптомів. Вона має прихований перебіг, клінічні прояви часто мають дебют вже на стадії ускладнень:

  • кардіоваскулярних та цереброваскулярних — інсультів, інфарктів, аритмій;
  • цукрового діабету,
  • жовчнокам'яної хвороби,
  • хронічної хвороби нирок,
  • онкології (колоректального і гепатоцелюлярного раку).

Існують і інші форми жирової хвороби печінки — дуже розповсюдженою є алкогольна жирова хвороба печінки, гормон-індукована, медикаментозна, вроджені генетичні метаболічні порушення, вірус-індуковані форми. В наш час до цього додалася ще хімічна зброя, що застосовується російськими агресорами на полі бою.

Ця стаття присвячена саме метаболічно асоційованій жировій хворобі печінки (МАЖХП). Хвороба є неспецифічним, інтегральним і багатофакторним ураженням печінки, що асоціюється з інсулінорезистентністю. Вона проявляється стадійно: стеатозом печінки, стеатогепатитом, фіброзом та стеатогенним цирозом.

У хворих з ожирінням МАХЖП зустрічається у 30-100%, діабеті типу 2 у 10-75%, при гіперліпідемії у 20-92%, а також у 10-24% людей із нормальною масою тіла та худих. Варто вказати на такі ж вражаючі тенденції з ожирінням у дітей та підлітків.

Нині близько 12% всіх трансплантацій печінки в США виконуються з приводу цирозу внаслідок МАХЖП. Саме тому актуальною є сьогодні проблема ранньої діагностики МАХЖП починаючи з ранніх її стадій – стеатогепатозу.

«Таємниця хімії ожиріння людини криється в тому, що харчові жири не мають жодного стосунку до ожиріння тіла. Основне джерело надлишкового жиру (тригліцеридів та холестерину) в тілі людини — це перетворення на жир надлишкових вуглеводів. Глюкоза, як головний вуглевод, надходить в організм із їжею. Якщо надлишок  глюкози не спалюється організмом через фізичні навантаження, активний рух, він перетворюється печінкою на тригліцериди і відкладається про запас в депо.

Глюкоза — найбільш розповсюджена органічна молекула на планеті Земля. Це також найбільш розповсюджений енергетичний та пластичний субстрат, але й найбільш розповсюджена отрута. Надлишкова глюкоза в крові — це дуже агресивна та токсична сполука.

Ожиріння тіла — це диспропорція між значним споживанням вуглеводів з їжею та значним обмеженням скорочення мʼязів — тотальною гіподинамією. (О.Б. Динник «Жир вашого тіла. Жир вашої печінки. Просте подолання»). І так: точних,  специфічних маркерів МАЖХП не існує, але біохімічні тести можуть бути застосовані для скринінгу. КТ та МРТ досить достовірні, та деякі достатньо чутливі до ранніх стадій стеатозу печінки. Але вони все ще дорогі та малодоступні, а КТ має ще й високодозове іонізуюче випромінювання.

Тому залишається зробити УЗД. Єдина вада ультразвукового скринінгу є його нечутливість до ранньої першої стадії стеатозу. Лікар УЗД починає «бачити оком» дифузні зміни печінки, коли це вже є найвірогідніше друга стадія стеатозу — стеатоз середнього ступеня важкості.

Інноваційна технологія в УЗ-дослідженні — це стеатометрія печінки. Для популяційної діагностики стеатозу печінки українські харківські інженери створили перший в світі мобільний ручний апарат з такою опцією — це Ultima Soneus P7. Саме Україна першою запропонувала концепцію скринінгу метаболічно-асоційованої хвороби печінки методом УЗ-стеатометрії. Саме Україна вперше на міжнародних форумах оприлюднила  в доповідях концепцію популяційної УЗ-стеатометрії в 2017 році.

У Smart Medical Center ми широко застосовуємо метод дослідження — стеатометрія, поєднуючи його з іншими методами ультразвукового  дослідження печінки. Це називається комплексний мультипараметричний підхід  до дослідження хвороб печінки. Він обʼєднує звичайне двовимірне сканування з стеатометрією та зсувно-хвильовою еластографією для визначення стадіювання фіброзу  і цирозу печінки, також з доплерографією  та доплерометрією судин печінки для виявлення ознак портальної гіпертензії — дуже загрозливого ускладнення перебігу хвороби печінки.

Для запису на УЗД зателефонуйте 0 (50) 517-95-890 (67) 127-03-03 або залишайте заявку на сайті.

Автор статті:

Перетелефонувати за 7 секунд?

Саме зараз Вам телефоную...

Адміністратор
...

Скажіть, вам телефонували?

Добре
Гарного дня!

Спробуємо ще раз?

Телефонуємо...

Вибачте за незручності!

Передали у відділ
контролю якості.

Записатися на прийом

Контакти

Smart Medical Center на Оболоні

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Мінська»
вул. Левка Лук'яненка (М. Тимошенка), 19
Оболонський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Smart Medical Center на Либідській

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Либідська»
вул. Джона Маккейна (Кудрі), 7-Б
Печерський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Smart Medical Center на Чернігівській

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Чернігівська»
просп. Леоніда Каденюка (Гагаріна), 17-В
Дніпровський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Єдиний контакт-центр

07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

info@smartmedicalcenter.ua