Розповідає дієтолог Олена Кищенко
Ягоди, бобові, темний шоколад — у них високий вміст протеїнів, мало жирів, багато мінералів
Риба, овочі, горіхи, часник, цільнозернові — полісульфіди сприяють розширенню судин
Авокадо — має багато мононенасичених жирів, вітамінів, антиоксидантів
Овочі, фрукти, зелень — містять поліфеноли, фолієву кислоту, каротиноїди, вітамін С
Червоний виноград — містить ресвератрол, який профілактує атеросклероз, діабет 2 типу
Горіхи — мають протизапальний, антиоксидантний ефект, нормалізують ліпідний склад крові
Кава — знижує ризик депресії, серцево-судинних захворювань
Зелений чай — знижує ризик розвитку раку грудей, простати, яєчників
Риба — знижує ризик розвитку депресії, має протизапальні, антиоксидантні властивості, покращує роботу нирок, профілактує атеросклероз, артеріальну гіпертензію
Оливкова олія — профілактує серцево-судинні захворювання, ожиріння, метаболічний синдром, цукровий діабет 2 типу, гіпертонічні хвороби, покращує функції ендотелію судин
Важливо:
- Обмежуйте кількість червоного м’яса. Червоне м’ясо — ризик розвитку раку ободової та прямої кишки. Людям, які полюбляють червоне м’ясо, краще вживати до 500 г на тиждень.
- Обмежуйте калорійність. Це можуть бути розвантажувальні дні, покращення якості харчування, зниження кількості білку. Оптимальний спосіб вирішує лікар під час консультації.