Стаття
13 Вересня

523 Підтримка дітей в умовах війни: поради для Smart батьків

Сучасне життя приносить багато викликів і перешкод, особливо в умовах війни. Усі батьки мають розуміти наскільки важливо забезпечити своїм дітям фізичне та психічне здоров'я. Саме тому сьогодні ми хочемо поділитися цінними порадами щодо формування звичок здорового способу життя у дитини.

Формування звичок здорового способу життя у дітей – це інвестиція в їхнє майбутнє. Пам'ятайте, що ваша підтримка, приклад і увага є ключовими елементами у цьому процесі. Давайте разом створимо здорове та щасливе майбутнє для ваших дітей.

Про всяк випадок також нагадаємо, що спеціально для вас ми передбачили комплексні програми обстеження дитини зі знижками:

Дитячий Check-Up (1-12 років)

Підлітковий Check-Up (13-17 років)

Обстеження дитини максимум+ (будь-який вік)

Харчування та здоровий спосіб життя

Важливо, щоб дитина мала регулярний розпорядок дня, який включає повноцінний сон та відпочинок. Забезпечте можливість вашій дитині спати або хоча б просто полежати вдень. Особливо це важливо для дітей молодшого віку – регулярний сон сприяє кращому фізичному і психічному розвитку. Молодший шкільний вік – час, коли шлунково-кишковий тракт тільки формується. Тому харчування має глобальне значення! І ось декілька правил, які варто враховувати:

Командна робота та власний приклад

Щоб малюки вчилися здоровому харчуванню, покажімо їм власний приклад! Насправді, ваша дитина завжди дивиться на вас, на ваші звички та вибори. Якщо ви показуєте, що здорове харчування – це не просто обов'язок, а справжня насолода, вона з радістю долучиться! Тому забуваємо про шкідливі солодощі та чипси вдома – навіть якщо для себе. Ми не закликаємо повністю обмежувати дитину, інколи можна дозволити “чітміл”, але не щодня і не часто.

А також важливо не забувати про сімейні традиції. У дієтологів та гастроентерологів завжди є прохання – всі сідають за один стіл, ніхто не їсть окремо. Це допоможе вибудувати режим.

Пам'ятайте, що ви – головний приклад для ваших дітей. Якщо хочете, щоб вони вели здоровий спосіб життя серйозно, важливо, щоб ви самі дотримувалися його. Спільні фізичні активності та здорове харчування роблять вас не лише батьками, а й справжніми наставниками.

Режим харчування

Цей режим буде індивідуальний для кожної дитини та підлаштований під її розклад. Головна ідея – їсти приблизно в один і той же час, щоб привчити травний тракт приймати їжу в певні години. Це дуже позитивно впливає на психіку та нервову систему, допомагаючи уникнути переїдання та частих перекусів.

Починайте ранок із води, а через пів години переходьте до сніданку. Зараз багато хто полюбляє злакові сніданки. Звичайно, простіше залити молоком чи водою якийсь сухий сніданок, ніж стояти біля плити. Такі сніданки містять сіль, неймовірну кількість цукру та різні шкідливі домішки. Крім того, що сухий сніданок не є повноцінним прийомом їжі, він іще й шкідливий...

Також має бути обід, вечеря та 2 перекуси. Дуже просимо не залишати без уваги ці перекуси, а детально продумувати, щоб вони були корисні та поживні (не бутерброди, не шоколадний батончик, не бургер…, а горіхи, насіння, фрукти, зварена каша, ягоди, овочі).

Не поспішайте

Це стосується також дорослих. Ми завжди поспішаємо їсти “Швидко їж, бо запізнишся”, “Ми не встигаємо, нас чекає машина”... Це швидке вживання їжі призводить до набору зайвої ваги. Коли є режим і він чітко підлаштований під графік дитини – ніхто нікуди не поспішає. Гарно пережовуємо їжу, відповідно, вона добре засвоюється.

Вода

На жаль, часто мами дають дітям до школи соки, холодні чаї, газовані солодкі напої…НІ! І ще раз ні! Краще віддати перевагу водичці. Мама може показати власний  приклад дитині, вживаючи рідину.

Наші реалії – це бомбосховища

Памʼятаємо, в яких умовах ми живемо: іноді нашим школярам доводиться спускатися в бомбосховища і проводити там тривалий час. Саме тому їжа в школу та перекуси, по-перше, мають місце бути; по-друге, має бути відповідна рідина – вода; по-третє, усе має бути гарно продумано. Навіть той самий бутерброд, який часто дають дітям, може дуже швидко зіпсуватися. Окрім того, що ні в школі, ні в бомбосховищі немає холодильника, є час, коли вмикають опалення і стає спекотно. Не зіпсується, наприклад, якась овочева соломка, порізана морква, селера, огірок тощо.

Здорове харчування – це ключ до успішного росту та розвитку ваших дітей. Даруємо їм найкраще і вчимо цінувати здоровий спосіб життя.

Психологічний супровід

На перший погляд, дитяча тривога може приховуватися, але в той самий час проявлятися інакше: починаються енурези та енкопрези (нетримання сечі та калу), діти гризуть нігті, жують свій одяг, спостерігається безсоння, якісь рухові або харчові порушення (починають багато їсти або зовсім перестають) — це їхні спроби сказати про внутрішні тривоги. Тому ми підготували для батьків поради, які допоможуть підтримати своїх дітей:

Говорити

Найважливіше – це розмова. Створіть для своєї дитини безпечний простір, де вона може ділитися всім, що її хвилює. Розповідайте про те, що відбувається, чому потрібно ховатися у бомбосховищах. Будьте не лише батьками, але й друзями, яким можна не боятися розказати, якщо щось турбує або чомусь страшно.

Відволікати

Наприклад, це може бути якась іграшка, що завжди знаходиться з дитиною. Розкажіть дитині, що ця іграшка – охоронець, вона буде поряд під час тривоги або в бомбосховищі. Нехай вона стане символом вашої безмежної любові та підтримки в моменти, коли ви не разом. Якщо дитина маленького віку, під час тривоги спробуйте проводити час у формі гри.

Інколи діти сублімують — наприклад, замість поплакати, підмінюють почуття і не розуміють свої потреби. У цьому може допомогти арт-терапія: малювати, ліпити, збирати конструктор — аби дитина мала можливість виразити свою тривогу.

Умови війни створюють дітям стресові ситуації. Важливо дати їм можливість виражати свої емоції через творчість, таку як малювання, музика або танці. Емоційне розвантаження є важливою частиною здорового способу життя. 

Батьківський контроль над використанням гаджетів є необхідним. Слід відстежувати, що ваша дитина дивиться в інтернеті, які пабліки вона переглядає та з ким спілкується. Заохочуйте розважальний та освітній контент, а також обмежуйте час, який дитина проводить перед екраном.

Проводити час разом

Після садочка, школи або у вихідні важливо знайти можливість кудись виходити разом. Парк, прогулянка, кіно – ці спільні моменти зміцнюють зв'язок і забезпечують позитивні емоції, які перекривають тривожність. Не забувайте, що поряд є допомога. Кваліфіковані фахівці завжди готові надати рекомендації, які допоможуть вам разом подолати будь-які виклики.

Знайдіть у графіку час для спільних прогулянок із дітьми. Велосипеди, ролики та інші активні ігри на свіжому повітрі допомагають зміцнити м'язи, покращити координацію та навіть підвищити настрій. Зважайте на погодні умови та не забувайте, що активність має бути безпечною. Головне – це передусім безпека. Бережіть себе та своїх маленьких!

Якщо ви хочете обстежити стан здоров'я дитини перегляньте спеціальні комплексні обстеження зі знижками. Щоб записатися до лікаря, телефонуйте (067) 127-03-03(044) 490-25-03 або залишайте заявку на сайті.

Автор статті:

Перетелефонувати за 7 секунд?

Саме зараз Вам телефоную...

Адміністратор
...

Скажіть, вам телефонували?

Добре
Гарного дня!

Спробуємо ще раз?

Телефонуємо...

Вибачте за незручності!

Передали у відділ
контролю якості.

Записатися на прийом

Контакти

Smart Medical Center на Оболоні

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Мінська»
вул. Левка Лук'яненка (М. Тимошенка), 19
Оболонський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Smart Medical Center на Либідській

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Либідська»
вул. Джона Маккейна (Кудрі), 7-Б
Печерський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Smart Medical Center на Чернігівській

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Чернігівська»
просп. Леоніда Каденюка (Гагаріна), 17-В
Дніпровський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Єдиний контакт-центр

07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

info@smartmedicalcenter.ua