Стаття
21 Червня

693 Медичний чи гігієнічний педикюр: який обрати

Педикюр — це відомий кожному комплекс процедур, який направлений на догляд за стопами та нігтями на ногах. Він є невід'ємною частиною догляду за собою.

Велика кількість тих, хто хоче доглядати за власними стопами, вважає, що педикюр — це естетичні процедури, які повинні зробити нігті та шкіру красивими та доглянутими. Це дійсно так, але тільки тоді, коли мова йде про гігієнічний чи естетичний педикюр. Його пропонує більшість майстрів у салонах краси, однак той комплекс заходів, які вони проводять, не складає навіть половини можливостей цього напрямку.

Окремо слід виділити медичний педикюр, який виконують подологи. Вони торкаються не лише візуальної сторони питання, а й працюють із різними проблемами та станами, які можуть приносити людині дискомфорт.

Тому важливо чітко усвідомлювати, яка саме послуга вам потрібна, щоб звернутися до відповідного спеціаліста і вдало вирішити свої проблеми. У цій статті ми розглянемо різницю між естетичним та медичним педикюром, звернемо увагу на різницю в обов'язках майстра педикюру та подолога і підсумуємо, з якими станами треба обов'язково звертатись за консультацією до подолога.

Що таке гігієнічний педикюр

Гігієнічний (або класичний) педикюр — це комплекс процедур, які виконуються для поліпшення зовнішнього вигляду стопи. Він ставить на меті декоративну функцію, а здоров'я шкіри та нігтів при цьому майже не враховується. Звичайно, він безпечний, але не пов'язаний з вирішенням більшості проблем стопи.

У виконанні класичного педикюру виділяють кілька обов'язкових стадій, які дозволяють забезпечити якісний сервіс та бажаний результат:

  • Дезінфекція робочої зони. Щоб безпечно виконати всі маніпуляції, необхідно дезінфікувати поверхню стопи та пальці. Для цього використовуються спеціальні розчини у вигляді спреїв, які наносяться на стопи. Майстер виконує всі процедури у захисних рукавичках.
  • Робота зі старим декоративним покриттям. Якщо на нігтях було покриття, перед проведенням самого педикюру необхідно зняти його, щоб звільнити поверхню для роботи. Звичайні лаки видаляються спеціальною рідиною, а гелеве покриття — за допомогою апарату з фрезами різного діаметру та жорсткості.
  • Розпарювання. Цей етап необхідний для виконання процедури класичним, обрізним способом. Обрізати кутикулу можна тільки у розм'якшеному та розпареному вигляді, тому стопи розпарюють у теплій, комфортній для людини воді.
  • Обробка самих нігтів. Для цього виконується декілька послідовних процедур. Обрізається зайва довжина, видаляється спеціальним інструментом зроговілий шар епітелію біля кутикули. Після цього відсуваються пушером кутикули та обрізаються ножицями чи спеціальними щипцями для кутикул. Також можуть обережно обрізатися зроговілі ділянки валиків. Гострі краї нігтів обов'язково підпилюються, щоб вони не травмували ніжну шкіру.
  • Декоративне покриття. Якщо клієнт чи клієнтка бажають виконати покриття з креативним дизайном чи без, його можуть виконати за допомогою різних матеріалів. Останнім часом звичайні лаки майже не використовуються, але дуже велику популярність здобуло покриття гель-лаками, які потребують фіксації в УФ-лампі. Покриття виконується у три етапи — спочатку база для кращого прилягання до нігтів, потім сам гель, а у фіналі — топ, який фіксує дизайн. Замість класичного гелю можуть використовуватись спеціальні плівки.
  • Живильні процедури для шкіри. Майстер наносить крем чи лосьйон на шкіру стоп, спеціальне масло на кутикули. Ці процедури дозволяють зробити шкіру м'якою, доглянутою та еластичною.

Пам'ятайте — класичний педикюр можуть виконувати як жінки, так і чоловіки, адже догляд за нігтями та шкірою стоп є актуальним для людей будь-якої статі. Єдина його мета — домогтися максимально приємного для людини естетичного результата та підвищити загальний рівень комфорту.

Виконує класичний педикюр майстер педикюру у салоні краси. Він не займається проблемами стоп, тому звертатися до салону, якщо вас щось непокоїть, не варто.

Що таке медичний педикюр

Медичний педикюр — це різновид догляду за нігтями та стопами, який передбачає лікування ряду відхилень та патологічних станів, а не виконання бьюті-процедур. Він проводиться за показаннями та тільки частково повторює перелік дій з класичного педикюру. Він складається з кількох етапів:

  • Консультація. Оскільки на меті маються лікувальні процедури, необхідно провести опитування, оцінити стан пацієнта та вислухати його скарги. Це допоможе обрати правильну тактику для подальших дій.
  • Очищення шкіри. Деякі патологічні процеси можуть супроводжуватися різноманітними виділеннями. До того ж, біль, який є складовою багатьох порушень, може заважати пацієнтові проводити гігієнічні процедури. Для цього використовуються спеціальні засоби.
  • Розм'якшення загрубілої шкіри. До подологів звертаються із мозолями, натоптишами та врослими нігтями — всі ці проблеми потребують спеціальних засобів та процедур.
  • Обробка зони пальців. Лікар видаляє врослі нігті, корегуючи деформації, встановлює спеціальні системи, які попереджають подальше вростання, видаляє мозолі, розташовані на пальцях (в тому числі, піднігтьові).
  • Обробка стопи. Найчастішою проблемою у цій зоні стають мозолі (в тому числі, стрижневі), натоптиші та тріщини. Для їх лікування використовують спеціальні апарати та стерильні інструменти.
  • Підбір подальшого лікування. Фахівець наносить необхідні лікарські засоби, накладає пов'язку, щоб збільшити ефективність маніпуляцій. Він обов'язково пояснює пацієнту, як поводитись далі, які засоби та процедури будуть потрібні та коли прийти на прийом.

Проводить медичний педикюр тільки подолог — людина зі спеціальною медичною освітою, яка має право виконувати всі описані маніпуляції. Подологи не займаються естетикою, не виконують декоративне покриття. Вони можуть провести обрізне або апаратне видалення кутикули, якщо того потребує ситуація.

Відмінності між медичним та гігієнічним педикюром

Між класичним та медичним педикюром є низка відмінностей, про які слід пам'ятати, коли обираєте процедуру, яка вам необхідна. Щоб вам надали якісну послугу, необхідно звернутися до правильного спеціаліста.

Методи обробки та інструменти

Більшість майстрів під час виконання класичного педикюру останнім часом використовує професійні інструменти для подологів, щоб збільшити ефективність виконуваних маніпуляцій та забезпечити їх безпеку. Основна різниця полягає у різноманітності набору інструментів.

Оскільки подолог працює з усією стопою, серед його інструментів буде все, що необхідно для роботи з тріщинами, мозолями та натоптишами (наприклад, більший асортимент щипців, подо-диски). Всі ці інструменти необхідні для якісного лікування, в той час, як інструменти майстра педикюру слугують для виконання б'юті-процедур. Апарат для проведення педикюру за допомогою фрез, який раніше активно застосовувався тільки у подології, зараз широко використовується для естетичних маніпуляцій, але не вплине на здоров’я.

Стерилізація інструментів — також важливий критерій. Всі інструменти подолога стерилізуються за стандартами лікувальних закладів, тому ви можете не переживати за безпеку їх використання. Салони краси частіше за все мають свій автоклав та різноманітні приладдя для стерилізації, однак перед початком процедури краще уточнювати цей момент у майстра.

Підхід до роботи

Коли ви звертаєтесь до майстра педикюру, ви можете розраховувати на виконання загального догляду за шкірою та нігтями і виконання класичних б'юті-процедур. Але це ніяк позитивно не вплине на здоров'я вашої стопи (окрім зволоження шкіри). В деяких випадках проведення класичного педикюру може навіть нашкодити вам, якщо вам діагностовані захворювання на кшталт цукрового діабету, які уповільнюють регенерацію та супроводжуються зниженням імунітету.

Подолог, при цьому, не змусить ваші стопи виглядати доглянутими та естетично привабливими. До нього слід звертатися, якщо вас щось непокоїть, адже для цього лікаря у пріоритеті не краса, а ваш комфорт та здоров'я.

Навчання та кваліфікація фахівців

Головна відмінність майстра педикюру від подолога — це їх кваліфікація. Оскільки подолог має справу із захворюваннями, він повинен мати медичну освіту. Майстер педикюру здобуває освіту на спеціальних курсах і може працювати тільки в салонах краси.

Враховуючи різну кваліфікацію цих спеціалістів, вони займаються різними станами та видами діяльності.

Проблеми, які вирішує подолог

До подолога слід звертатись, якщо у вас є чіткі показання, які супроводжуються дискомфортом, болем чи труднощами під час ходіння. До таких показань відносяться:

  • оніхогрифоз — захворювання, при якому нігтьова пластина грубіє та потовщується, інколи настільки збільшуючись у розмірах, що ніготь неможливо обрізати самостійно;
  • врослі нігті — інколи, коли нігтьова пластина має форму арки, гострі кути нігтя можуть вростати у бокові валики, що викликає глибокі запальні процеси;
  • грибкові ураження — подолог може запідозрити проблему, взяти зішкріб та направити до дерматолога для подальшого лікування;
  • мозолі (у тому числі, стрижневі) — болючі утворення зі зроговілих клітин шкіри, які впливають на дерму та викликають гострий біль при навантаженні проблемної ділянки стопи;
  • тріщини — розвиваються, якщо шкіра занадто суха, можуть призвести до болю, запалення та кровотечі;
  • оніхолізис — стан, при якому ніготь відходить від нігтьової пластини та може повністю відділитись, якщо не розпочати лікування (таке трапляється після травм, опіків та тривалого здавлення тісним взуттям).

З описаними станами необхідно своєчасно звертатись до спеціалістів. Вони проведуть якісну обробку та процедури, нададуть поради щодо подальшого догляду, порекомендують, як правильно підібрати розмір взуття та шкарпеток, щоб уникнути постійного травмування пальців та нігтів.

Проблеми, які вирішує майстер педикюру

Майстри педикюру відповідають за естетичну складову. До них можна звернутись з наступними запитами:

  • ви хочете прибрати кутикулу та птеригій, відкоригувати довжину вільного краю (виконати класичний педикюр);
  • ви хочете декоративне покриття (звичайними лаками, гель-лаками, гелевими плівками);
  • ви хочете отримати комплекс доглядових процедур.

Майстер може виконати масаж, нанести живильний чи зволожуючий крем, який відновить водний баланс шкіри, її тургор та еластичність. В зимовий період особливо важливо ретельно доглядати за стопами, щоб уникнути пересихання та негативного впливу низьких температур на шкіру.

Чек-лист: Щоденний домашній догляд за нігтями

Щоб шкіра стоп завжди була здоровою та доглянутою, необхідно не тільки вчасно відвідувати фахівців, а й доглядати за нею власноруч у домашніх умовах. Для цього виконуйте декілька правил:

  • регулярно очищайте шкіру, використовуючи для цього неагресивні мила;
  • не позбавляйтеся зроговілого епітелію самостійно — натомість звертайтеся до фахівців;
  • витирайте ноги після того, як помили їх — це профілактика розвитку грибкових інфекцій та подальшого компенсаторного пересихання шкіри;
  • наносьте на ноги спеціальні живильні креми, особливо взимку, коли шкіра страждає від низьких температур;
  • кожен день робіть простий масаж стоп, щоб поліпшити мікроциркуляцію крові та лімфи.

Навіть ці процедури вже призведуть до значного поліпшення стану ваших стоп. Але це не відміняє періодичних відвідувань фахівців, щоб забезпечити догляд на професійному рівні. Також приділяйте увагу підбору правильного взуття — воно не повинно бути малим чи завеликим.

Висновок

Медичний та класичний педикюр — це два абсолютно різних комплекси процедур, які призначені для догляду за нігтями та шкірою стоп. Класичний виконується задля естетичного догляду, зволоження шкірних покривів та декоративної обробки — завдяки йому можна стежити за красою та доглянутістю стоп.

Медичний педикюр проводиться за показаннями та призначений для вирішення різноманітних проблем, тому виконується спеціалістами з медичною освітою.

Варто завжди пам'ятати про різницю між цими комплексами та раціонально підходити до вибору педикюру залежно від ваших потреб. Регулярне відвідування фахівців та якісний домашній догляд стануть запорукою краси та здоров'я ваших стоп.

Якщо у вас є чіткі показання, які супроводжуються дискомфортом, болем чи труднощами під час ходьби, зверніться до подолога. Телефонуйте за номером 0 (50) 517-95-890 (67) 127-03-03 або залишайте заявку на сайті.

Автор статті:

Записатися на прийом

Контакти

Smart Medical Center на Оболоні

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Мінська»
вул. Левка Лук'яненка (М. Тимошенка), 19
Оболонський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Smart Medical Center на Либідській

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Либідська»
вул. Джона Маккейна (Кудрі), 7-Б
Печерський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Smart Medical Center на Чернігівській

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Чернігівська»
просп. Леоніда Каденюка (Гагаріна), 17-В
Дніпровський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Єдиний контакт-центр

07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

info@smartmedicalcenter.ua