Стаття
12 Червня

2637 Сонцезахисний крем | SPF сонцезахист

Перш ніж перейти до вибору сонцезахисного крему, ми розглянемо інформацію про ультрафіолетові промені.

Знання про ультрафіолет і його вплив на шкіру є надзвичайно важливим. Адже наша шкіра потребує особливого догляду та захисту, особливо під час перебування на сонці. Використання сонцезахисних засобів з високим фактором захисту є обов'язковим кроком для підтримання здоров'я шкіри і запобігання небажаним наслідкам від ультрафіолету.

Ультрафіолетові промені бувають 3 типів: А, В та С.

Ультрафіолет С не є предметом нашого дослідження, оскільки він не доходить до поверхні Землі та затримується в атмосфері, не становлячи загрози для нашої шкіри.

Ультрафіолет В

Більша його частина також затримується в атмосфері, завдяки хмарам. Він також не досягає нашої шкіри, якщо ми перебуваємо у приміщенні, оскільки його затримує скло. Проте, коли ми знаходимося на відкритому повітрі або плаваємо у воді, УФ-В проникає в епідерміс та стимулює меланоцити, що викликає процес засмаги. Засмага, на перший погляд, може здатися красивою, але насправді вона є захисною реакцією нашого організму на ультрафіолет, який пошкоджує ДНК клітин. Меланоцити, діючи як «парасолька», виробляють меланін, який захищає ядро клітини від подальшого пошкодження, але не завжди можуть повністю запобігти усім шкідливим наслідкам.

Ультрафіолет А

Він є особливо проникливим та небезпечним. І хоча більша частина його проходить через хмари, а також здатна пройти через воду та скло, він вже не зупиняється в епідермісі, а безпосередньо проникає в дерму. Тут він може спричинити мутації ДНК, що створює ризик розвитку раку шкіри. Крім того, УФ-А руйнує колагенові та еластинові волокна, що призводить до передчасного старіння шкіри.

SPF фільтр: фізичний, хімічний або комбінований?

Сонцезахисні креми можна розділити на три типи: фізичний, хімічний та комбінований. Кожен з них має свої особливості та призначення.

  1. Фізичний фільтр: цей тип крему діє як «панцир» для шкіри. Він відбиває сонячні промені, не дозволяючи їм проникати в шкіру. Хоча вони ефективні, фізичні фільтри можуть залишати білі сліди на шкірі. Але вони дуже рекомендовані для людей з чутливою шкірою та для дітей, бо вони рідко дають якісь алергічні прояви.
  2. Хімічний фільтр: ці креми модифікують вплив ультрафіолету, не давши йому пошкодити шкіру. Вони не залишають білих слідів і забезпечують зручне та непомітне застосування. Однак, у деяких людей вони можуть викликати алергічні реакції, тому варто випробувати зразок перед регулярним використанням.
  3. Комбінований фільтр: ці креми поєднують переваги фізичного та хімічного фільтрів, надаючи комплексний захист. Вони забезпечують ефективний баланс між захистом та комфортом.

Рекомендуємо купувати сонцезахисні креми тільки в аптеках, щоб це були тільки клінічно перевірені препарати, щоб там був мінімум побічної дії. Якщо ви не знаєте, який засіб краще підійде для вашої шкіри, запишіться на консультацію дерматолога за номером (067) 127-03-03, (044) 490-25-03 або через заявку на сайті.

Як обрати й наносити сонцезахисний (SPF) засіб?

Використовуйте комфортний засіб: орієнтуйтесь на текстуру, як засіб лягає на шкіру. Зараз багато засобів у формі крему, спрею, лосьйону — це дуже зручно, особливо якщо ви багато часу проводите на вулиці.

Обирайте засоби на основі фізичних фільтрів, особливо якщо ви відпочиваєте на природі й довго перебуваєте на вулиці. Такий засіб має містити оксид цинку та діоксид титану.

Використовуйте засіб на основі хімічних фільтрів, якщо ви живете в місті й виходите на вулицю здебільшого щоб доїхати на роботу й назад.

На пакуванні шукайте позначку «захист широкого спектру» — це буде захист від сонячних променів типу А і В.

Пам'ятайте, що мінімальний рівень SPF має бути 30, а влітку — 50.

  1. Наносьте за півгодини до виходу на вулицю — так шкіра вбере всі захисні речовини.
  2. Не економте на кількості — для обличчя та шиї треба одна чайна ложка.
  3. Оновлюйте захист кожні дві години, особливо якщо ви багато перебуваєте на вулиці, активно пітнієте чи купаєтесь.
  4. Відмовтеся від перебування на вулиці влітку з 10 до 16 години. Сонце дуже активне й агресивне, ультрафіолетовий індекс найвищий — це найбільш небезпечний час для перебування на сонці.
  5. Уникайте прогулянок, коли на вулиці вітряно. Вітер охолоджує шкіру — ви можете не помітити, як отримаєте сонячні опіки.

10 міфів про сонцезахисний крем 

Міф 1. Сонцезахисний крем потрібний лише під час відпочинку на морі

Ультрафіолет шкідливий для відкритої шкіри незалежно від того, знаходитесь ви у місті в закритому одязі чи відпочиваєте на пляжі в купальнику.

Міф 2. Щороку засмагати на пляжі — значить оздоровитися

Дослідження довели, що ультрафіолет — канцероген і спричиняє рак. Тому засмага — це не про здоров’я.

Міф 3. Сонце небезпечне лише вдень — засмагати зранку або ввечері нешкідливо

Спеціально краще не засмагати взагалі. Немає безпечної засмаги, оскільки не існує безпечної дози УФ-опромінення. Найбільше активне сонце у проміжку від 10 до 16 години — цей час краще проводити в приміщенні.

Міф 4. У похмурі дні сонце неактивне, тому сонцезахисний крем не потрібний

Навіть у похмурий день шкіра піддається впливу УФ-променів. Сонцезахисний крем потрібен у будь-який час, коли на шкіру падає сонячне світло.

Міф 5. Після нанесення сонцезахисного крему неможливо отримати опік

Крем не дає абсолютного захисту. Якщо ви перебуваєте на сонці, крім крему, використовуйте парасольку, головний убір, сонцезахисні окуляри, закритий одяг.

Міф 6. Сонцезахисний крем викликає рак

Можливо, ви чули або читали, що деякі хімічні речовини, переважно оксибензон, у сонцезахисних кремах шкідливі й можуть збільшити ризик розвитку раку. Однак дослідження оксибензону, ретинілпальмітату та парабенів не показують, що вони викликають рак. Жодна з цих хімічних речовин не була класифікована як канцерогенна жодною ґрунтовною науковою організацією.

Міф 7. Сонцезахисний крем водонепроникний

Жоден сонцезахисний крем не може бути на 100% водонепроникним. Навіть водостійкі креми потрібно наносити повторно після того, як ви скупалися або сильно спітніли.

Міф 8. SPF-фактори можна додавати

Не можна підсумувати числа й отримати найбільший ефект — діятиме SPF, який має найбільшу цифру. Так, якщо денний крем містить SPF 15, пудра SPF 25, тональний крем SPF 30, то рівень захисту буде SPF 30, а не SPF 70. Розташування шару також не має значення.

Міф 9. Солярій безпечніший, ніж сонячні промені

Солярії використовують високі концентрації UVA-світла, що набагато швидше викликає засмагу, отже, агресивніше діє на шкіру та пошкоджує її клітини. Люди, які ходять в солярій, мають на 20% більший ризик розвитку меланоми.

Міф 10. Одного нанесення сонцезахисного крему вистачить на цілий день

Сонцезахисний крем втрачає свою ефективність приблизно за 1,5-2 години — тому його потрібно поновлювати.

Якщо вас турбують питання стану шкіри, запишіться на консультацію дерматолога за номером (067) 127-03-03, (044) 490-25-03 або через заявку на сайті.

Автор статті:
Smart Medical Center

Перетелефонувати за 7 секунд?

Саме зараз Вам телефоную...

Адміністратор
...

Скажіть, вам телефонували?

Добре
Гарного дня!

Спробуємо ще раз?

Телефонуємо...

Вибачте за незручності!

Передали у відділ
контролю якості.

Записатися на прийом

Контакти

Smart Medical Center на Оболоні

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Мінська»
вул. Левка Лук'яненка (М. Тимошенка), 19
Оболонський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Smart Medical Center на Либідській

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Либідська»
вул. Джона Маккейна (Кудрі), 7-Б
Печерський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Smart Medical Center на Чернігівській

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Чернігівська»
просп. Леоніда Каденюка (Гагаріна), 17-В
Дніпровський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Єдиний контакт-центр

07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

info@smartmedicalcenter.ua