Стаття
22 Липня

5928 Робота терапевта – інтерв’‎ю з лікарем

Терапія - це медичний напрям, що діагностує та лікує захворювання внутрішніх органів. Щоб дізнатися, чим саме займається терапевт і з яких причин до нього варто звертатися, ми провели інтерв’‎ю з Тетяною Євтушенко, лікарем-терапевтом першої категорії Smart Medical Center.

- Тетяно, розкажіть, з якими проблемами найбільш частіше звертаються до терапевта?

- Найчастіше це простудні захворювання, болі в області серця, проблеми з тиском. Звертаються пацієнти, у яких багато різних скарг, але вони не знають, до якого лікаря йти на прийом.

- До яких лікарів ви зазвичай направляєте пацієнтів?

- По-різному. Цікаво, що люди часто уникають первинної консультації терапевта, здають аналізи і самі вирішують, що їм потрібно. При цьому необхідні дослідження не проводять. Потім вони приходять до лікаря, який знову направляє на аналізи. Так намагаються заощадити час, але все одно виходить зайва консультація - в результаті втрачаються і час, і гроші. Багато людей вважають себе обізнаними в медицині. Вони читають Інтернет, де є правильна або неправильна інформація. Наприклад, пацієнт приходить на УЗД серця з високим пульсом (тахікардія), а насправді проблема в щитовидній залозі. Вона виробляє величезну кількість гормонів, а гормони щитовидної залози впливають на пульс. Проблема виявилася в іншому - дослідження було зайвим. Взагалі, людина може прийти до лікаря вже з діагнозом в голові. Вона нервується, якість життя падає - можуть з’‎явитися додаткові симптоми, яких можна було уникнути.

- Який вихід із ситуації?

- Краще відразу прийти до терапевта, визначитися з напрямком діагностичного пошуку, щоб уникнути зайвих візитів. Перш за все терапевт повинен скласти алгоритм обстеження. Терапевт - лікар загальної практики, він звертає увагу на різні симптоми в цілому. Звичайно, будь-який лікар повинен підходити до роботи комплексно, але це не завжди вдається. Важливо, що терапія вивчає велику кількість хвороб. Є різні етапи медичної допомоги, і терапія - це первинна медична допомога. Терапевт перший контактує з пацієнтом і по можливості вирішує проблему на своєму рівні. З ішемічною хворобою серця на базовому етапі може впоратися і терапевт, не обов'язково звертатися до кардіолога. З циститом (запалення сечового міхура через переохолодження), наприклад, також.

- Зараз популярно дізнаватися думку другого, третього, п’‎ятого лікаря. Як це впливає на здоров’‎я пацієнтів?

- Важливо розуміти, що в кожного лікаря свій підхід до лікування. Головне, щоб пацієнт не застосовував рекомендації різних лікарів - це може сильно нашкодити здоров'ю.

- Скажіть, чи є якась сезонність звернень до терапевта?

- Так. Влітку, наприклад, часто звертаються з кишковою інфекцією, циститом. Взагалі, багато хвороб можуть викликати слабкість, нездужання, зниження працездатності - в такому випадку краще обстежитися з профілактичною метою.

- Що включає профілактичний огляд терапевта, і як часто потрібно його проводити?

- Залежить від діагнозу і скарг. Якщо у пацієнта немає скарг, можна проходити огляд раз на два роки, після 40 років - раз на рік. При наявності захворювань, є диспансерний облік. Чим важче ступінь захворювання, тим частіше потрібно спостерігатись у лікаря.

- Що входить в профогляд?

- Залежить від мети. Огляд для дозволу для носіння вогнепальної зброї та огляд виховательки дитячого саду мають свої нюанси. Базові дослідження - це флюорографія, загальний аналіз крові та сечі, рентген легенів, кардіограма, консультація гінеколога і стоматолога, консультація ЛОРа. У Smart Medical Center створені всі умови для комплексного обстеження пацієнтів, щоб у повному обсязі оцінити стан здоров'я, заощадити час і сили пацієнтів і допомогти їм вирішити проблеми.

Автор статті:
Smart Medical Center

Перетелефонувати за 7 секунд?

Саме зараз Вам телефоную...

Адміністратор
...

Скажіть, вам телефонували?

Добре
Гарного дня!

Спробуємо ще раз?

Телефонуємо...

Вибачте за незручності!

Передали у відділ
контролю якості.

Записатися на прийом

Контакти

Smart Medical Center на Оболоні

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Мінська»
вул. Левка Лук'яненка (М. Тимошенка), 19
Оболонський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Smart Medical Center на Либідській

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Либідська»
вул. Джона Маккейна (Кудрі), 7-Б
Печерський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Smart Medical Center на Чернігівській

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Чернігівська»
просп. Леоніда Каденюка (Гагаріна), 17-В
Дніпровський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Єдиний контакт-центр

07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

info@smartmedicalcenter.ua