Стаття
25 Травня

10606 Що робити після безсонної ночі?

Ми постійно пишемо, як важливо спати умовно достатню кількість часу — 7-9 годин для дорослих. Але якщо вночі не вдалося заснути, як відносно нормально провести наступний день?

Прокидайтесь. Навіть якщо ви заснули під ранок і маєте можливість поспати до обіду. Після такого сну ваш графік, імовірно, зміститься, і заснути наступної ночі буде складніше. Спіть зранку максимум на годину довше, щоб не порушувати звичний для організму ритм.

Якщо відчуваєте непереборну втому протягом дня, ляжте поспати. Оптимально — 20 хвилин або 1.5 години, залежно від можливостей вашого розкладу. Поставте будильник — через 90 хвилин ви прокинетесь після фази швидкого сну і відчуєте приплив енергії.

Вмикайте світло. Під час темряви виробляється гормон сну — мелатонін. Хочете прокинутись? Підійде лампа, монітор і, найкраще, вікно.

Зарядка і контрастний душ. Так, ліньки. Не хочеться. Ви й так втомилися, звісно. Не треба навантажувати день тривалими пробіжками чи обливанням крижаною водою — достатньо 10 хвилин розминки зранку і чергування теплої води з прохолодною.

Протягом дня, коли відчуваєте новий наплив втоми, вмивайтесь холодною водою — це допоможе прокинутись.

Найважливіші справи — на ранок. До обіду, а тим паче до вечора запас енергії вичерпається. Залишок дня присвятіть рутині або побутовим речам, які не потребують суттєвої концентрації.

Солодкого захочеться більше, ніж зазвичай. Сховайте цукерки й покладіть замість них на видне місце горіхи. Замість бутербродів і сендвічів візьміть на роботу овочі, фрукти, яйця. Поставте на столі графин або пляшку з водою, щоб не забути поповнювати водний баланс протягом дня.

Якщо терміново потрібно зосередитись — візьміть жуйку.

Каву можна, енергетики — ні. Якщо зазвичай ви не вживаєте каву в другій половині дня, відмовтесь від неї й сьогодні. Дозу кофеїну збільшувати теж не варто: 2 чашечки еспресо збадьорять так само як 10. Не пийте понад дві чашки за раз, щоб не перенавантажити нервову систему.

Поставте нагадування: щогодини вставайте з-за робочого місця на 5-10 хвилин. Пройдіться по офісу чи квартирі, відкрийте вікно, вийдіть до скверу під під’їздом, якщо маєте час. Якщо зовсім не встигаєте, кожні 30 хвилин відводьте очі від екрана на 30 секунд — бажано за вікно.

7 звичок, які допоможуть налагодити режим сну*

*у разі організації сусідами зі сходу чергового  нічного концерту дані рекомендації можуть втратити актуальність. 

  1. Перш ніж планувати ранок, подумайте про сон. По можливості лягайте спати в однаковий час — організм налаштує біологічні години та циркадний ритм відповідно до вашого розкладу.
  2. Відкладіть роботу, серіали, інтернет за півгодини-годину до сну. Намагайтеся відмовитись від пізньої вечері. Натомість почитайте книгу, приберіть кімнату та підготуйтесь до відпочинку.
  3. Уникайте кофеїну за шість годин до сну. Це приблизно — реальна цифра може змінюватися залежно від ваших особливостей. Замість кави допоможе розслабитись трав’яний чай.
  4. Якщо ви займаєтеся спортом пізно ввечері, спробуйте змінити графік. Надмірна фізична активність підвищує температуру тіла, що може спричинити безсоння. У крайньому разі проведіть релакс-тренування — можливо, замість пробіжки вам сподобається йога?
  5. Прибирайте напередодні. Якщо ви звечора залишаєте безлад на робочому місці чи на кухні, ви витрачаєте енергію замість зосередитись на ранкових ритуалах і зробити день більш продуктивним.
  6. Не відкривайте соцмережі одразу після того, як прокидаєтесь. Ми не помічаємо, як техніка впливає на когнітивні здібності, робить нас більш нервовими й погіршує здатність концентруватись. Присвятіть першу годину ранку собі та своїм рідним — телефон зачекає.
  7. Іноді дуже хочеться натиснути кнопку «відкласти» на будильнику — однак це не додає якості сну й ускладнює процес пробудження. Вставайте з ліжка з першим дзвінком будильника.

Бажаємо міцного здоров'я і спокійного сну. А якщо вам потрібна медична допомога, ви завжди можете записатися до нас за номерами (067) 127-03-03, (044) 490-25-03 або залишивши заявку на сайті.

Автор статті:
Smart Medical Center

Перетелефонувати за 7 секунд?

Саме зараз Вам телефоную...

Адміністратор
...

Скажіть, вам телефонували?

Добре
Гарного дня!

Спробуємо ще раз?

Телефонуємо...

Вибачте за незручності!

Передали у відділ
контролю якості.

Записатися на прийом

Контакти

Smart Medical Center на Оболоні

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Мінська»
вул. Левка Лук'яненка (М. Тимошенка), 19
Оболонський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Smart Medical Center на Либідській

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Либідська»
вул. Джона Маккейна (Кудрі), 7-Б
Печерський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Smart Medical Center на Чернігівській

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Чернігівська»
просп. Леоніда Каденюка (Гагаріна), 17-В
Дніпровський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Єдиний контакт-центр

07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

info@smartmedicalcenter.ua