Стаття
14 Червня

477 Як підтримати себе? Варіанти самодопомоги

Відголосками спогадів із часів, коли Україною літали цивільні літаки, звучить «спочатку одягніть маску на себе, потім на дитину». Пригадуємо базове правило надання допомоги — спершу подбайте про власну безпеку — та шукаємо варіанти підтримки себе.

Ми підготували для вас кілька порад, які можуть у цьому допомогти, умовно розділивши їх на три блоки (фізіологічний, соціальний та психологічний).

Фізіологічний блок самодопомоги

Дихайте, як би банально це не звучало
У будь-якій незрозумілій ситуації намагайтеся концентруватися на диханні: його наявність свідчить про те, що ви живі, а все інше можна буде згодом врегулювати. Видається моторошним, але це працює.

Вживайте рідини
Ідеально, якщо це буде звичайна дистильована (у крайньому разі добре кип’ячена) вода, якщо вам холодно — ідеально чай. При цьому важливо мінімізувати вживання солодких напоїв та — особливо — алкоголю. Оптимальна кількість рідини залежить від індивідуальної потреби вашого організму, але загалом ми просто нагадуємо: не забувайте про воду та поставте її десь поряд.

Їжте: вчасно та по можливості якісні продукти
Якісні — тобто з мінімальною кількістю солодкого, жирного, борошняного. Якщо ви не можете контролювати потяг до солодкого — намагайтеся зробити так, щоб воно не потрапляло вам на очі, а також замінюйте солодке фруктами (спершу ретельно їх обробивши!).

Спробуйте самомасаж
У крайньому разі — просто ляжте й розслабте повністю тіло. У цей момент важливо відкласти ґаджети, вимкнути телевізор та інші сторонні звуки (знову ж таки, по можливості — адже функція «вимкнути р*кети» наразі на території України недоступна).

Рухайтесь
Або не рухайтесь (тут потрібно потестувати обидва варіанти й обрати той, що підходить саме вам). Комусь допоможе вийти на пробіжку та «скинути» зайву енергію, комусь — заховатися в затишний куточок і побути наодинці з собою. Спробуйте обидва варіанти та прислухайтеся до себе.

На перший погляд, ці поради можуть виглядати узагальнено та надскладно, коли йдеться про практичну реалізацію. Але, можливо, саме це допоможе вам підтримувати моральний стан, і ще й мінімізувати вплив навколишніх факторів на організм.

Соціальний блок самодопомоги

Мінімізуйте кількість справ наскільки це можливо
Перенесіть зустрічі, по можливості — відтермінуйте дедлайни. Це нормально, що в стані гострого стресу, тим паче на фоні тривалого хронічного, ви не можете бути на 100% продуктивними. Тому залишайте резерви сил.

Спробуйте інформаційну дієту
Ми радимо обмежити кількість новин, які ви читаєте, переглядаєте, обговорюєте, але розуміємо, що в теперішніх умовах це зробити надскладно. Та все ж, якщо поширюєте інформацію — перевіряйте її, зазначайте першоджерело.

Якщо можете — робіть те, що можете
Частина людей долучилась безпосередньо до ліквідації наслідків, евакуації постраждалих, але не варто звинувачувати себе, якщо ви не маєте змоги це робити. Донатьте на збори, які вам відгукуються, передайте речі, подбайте про близьких — особливо дітей та людей старшого віку, поширюйте (перевірену) інформацію серед іноземців тощо.

Знайдіть або створіть собі місце, яке ви вважаєте безпечним
Це може бути умовний затишний домашній куточок, де вас ніхто не чіпатиме. Якщо склалося так, що цей куточок не домашній і знаходиться десь за межами міста, слідкуйте за відсутністю залишків снарядів та інших різноманітних небезпек.

Психологічний блок самодопомоги

Намагайтеся зрозуміти або, принаймні, не засуджувати
Кожен переживає трагедію по-своєму, і це є нормально. Якщо хтось публікує в інстаграмі своїх котиків або квіти, це не означає, що людина байдужа до навколишніх подій. Намагайтеся не робити поспішних висновків щодо дій інших.

Ставтесь лояльно до власних помилок та помилок людей поряд
Повертаємось до попереднього блоку і не очікуємо від себе (та від інших) стовідсоткової продуктивності в подібному стані.

Шукайте опору серед людей, яким довіряєте
Або станьте такою опорою для інших — якщо маєте ресурс. Піклуватися про себе — нормально. Робити так, як комфортно вам, — нормально. При цьому важливо керуватися правилом «не нашкодити іншим».

Уточніть стан співбесідника
Перш ніж ділитися відчуттями, новинами, підіймати гострі обговорення, уточніть, чи готовий ваш співрозмовник це почути. Зараз важливо особливо дбайливо ставитись до відчуттів одне одного й не зачіпати гострі кути, коли є можливість цього не робити. Якщо співрозмовник переходить ваші кордони, спокійно скажіть, що вам із цим некомфортно і ви не готові говорити на цю тему.

Якщо вам потрібна консультація будь-якого лікаря, телефонуйте 0 (67) 127-03-030 (44) 490-25-03 або залишайте заявку на сайті.

Автор статті:

Перетелефонувати за 7 секунд?

Саме зараз Вам телефоную...

Адміністратор
...

Скажіть, вам телефонували?

Добре
Гарного дня!

Спробуємо ще раз?

Телефонуємо...

Вибачте за незручності!

Передали у відділ
контролю якості.

Записатися на прийом

Контакти

Smart Medical Center на Оболоні

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Мінська»
вул. Левка Лук'яненка (М. Тимошенка), 19
Оболонський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Smart Medical Center на Либідській

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Либідська»
вул. Джона Маккейна (Кудрі), 7-Б
Печерський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Smart Medical Center на Чернігівській

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Чернігівська»
просп. Леоніда Каденюка (Гагаріна), 17-В
Дніпровський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Єдиний контакт-центр

07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

info@smartmedicalcenter.ua