Авітаміноз — це недостатня кількість одного чи кількох вітамінів. Найбільш поширений дефіцит вітаміну D. Нестача інших вітамінів спостерігається після зими, але як правило ці зниження незначні. Дефіцит інших вітамінів здебільшого можна вирішити за допомогою правильного харчування — вживання більшої кількості овочів і фруктів.
Деяким групам людей радять приймати полівітаміни. Це, наприклад, вагітні жінки, люди, що часто хворіють, або діяльність яких пов’язана з сильним фізичним або емоційним навантаженням. Але препарати різні за складом і дозуванням — самостійно їх приймати не можна.
Перенасичення вітамінами — теж не оптимальний варіант. Наприклад, перевищення рівня вітаміну С може викликати ураження нирок. Це кислота, що впливає на кислотність сечі й ускладнює ниркам роботу, якщо приймати її систематично.
Такі скарги, як слабкість, зниження пам’яті, уваги, поганий сон, можуть бути симптомами якоїсь хвороби. Лікар бачить ситуацію більш комплексно і може оцінити, чи потрібно приймати вітаміни взагалі.
Так, наприклад, у своєму відеозаписі Катерина Мартовицька зазначає, що вітаміни — це препарати. Самостійне призначення вітамінів може бути неефективним. Якщо ви маєте потребу в вітамінній терапії, краще звернутись до лікаря і визначити, яких елементів вам не вистачає.
Покази до прийому вітамінів, які свідчать про необхідність звернутись до лікаря:
- слабкість,
- випадіння волосся,
- погіршення стану шкіри,
- порушення менструального циклу в жінок,
- в’ялість,
- втомлюваність
- порушення сну.
Протипокази для прийому вітамінів:
- гострі захворювання шлунково-кишкового тракту,
- гастрит,
- виразка шлунка,
- виразковий коліт.
У такому разі лікар спочатку призначає лікування цих хвороб, а після одужання за потреби можна приймати вітаміни.
Профілактика авітамінозу
- більше гуляйте на свіжому повітрі, бажано за містом
- їжте легкі страви (не смажене, не копчене, менше тваринного жиру)
- включіть у раціон кисломолочні продукти, м’ясо та рибу нежирних сортів, свіжих овочів і фруктів не менше 800 г на добу без урахування картоплі
Лайфхак від гастроентеролога: замість консервованих овочів надавайте перевагу квашеним. Так відбувається процес молочнокислого бродіння, накопичується мікрофлора, яка корисно впливає на кишківник і допомагає організму виробити деякі вітаміни.
Тетяна Євтушенко, терапевт Smart Medical Center, розкаже про симптоми авітамінозу та продукти харчування, які потрібно вживати в зимово-весняний період. Дивіться відеозапис, аби дізнатися більше.