Дієтолог Олена Кищенко підготувала для вас перелік продуктів, які допоможуть замінити вітаміни в таблетках. Збережіть собі корисну інформацію, щоб не загубити.
Водорозчинні вітаміни — В1, В2, РР, В5, В6, В12, С, фолієва кислота, біотин, біофлавоноїди:
- беруть участь в енергетичному обміні, окислювально-відновлювальних процесах, обміні речовин, кровотворенні,
- підсилюють імунітет,
- сприяють правильному функціонуванню мозку та нервової системи.
Жиророзчинні вітаміни — А, D2, D3, Е, К, К1, К2:
- забезпечують згортання крові, сприйняття світла,
- потрібні для росту та розвитку скелета, репродуктивних органів,
- виступають антиоксидантами,
- покращують відновлення тканин.
Потреба у вітамінах залежить від стану організму, навколишнього середовища, віку, щоденної діяльності. Більше вітамінів потрібно:
- вагітним та мамам під час ГВ,
- дітям і підліткам,
- людям, що перебувають у несприятливих умовах, наприклад, кліматичних,
- людям при сильній нервово-психічній напрузі, захворюваннях, інтенсивних фізичних навантаженнях.
Як зберегти вітаміни у продуктах?
- Накривати порізані та почищені овочі
- Обробляти овочі на пару
- Варити овочі у власній шкірці, під час варки закладати в киплячу воду
- Розігрівати духовку при запіканні попередньо і запікати у «власному соку». Для цього можна використати «рукав»
- Готувати заморожені продукти без розморожування
- Зберігати овочі та фрукти у темному і прохолодному місці
- Замочити крупи перед варкою — тоді на їх приготування піде менше часу
- Зберігати рослинні олії, крупи, бобові у темному місці — під впливом світла у них знищуються вітаміни
Вітамін В1: найбільша кількість у зовнішній оболонці зерна, яка втрачається при виробництві борошна та поліруванні рису.
Субпродукти, пісна свинина, висівки, горох, вівсянка, гречана та пшоняна крупи, квасоля, яйця.
Вітамін В2
Субпродукти, молочні продукти, яйця, печінка тріски, шпинат, висівки, мигдаль броколі, яловичина.
Вітамін РР
Печінка (особливо теляча), індичка, лосось, кролятина, куряче м’ясо, телятина, баранина, зернова кава, гриби, гречана та ячна крупи, кальмари, тріска, горох, картопля, молоко.
Вітамін В5
Печінка (яловича, свиняча), зернові, горох, соя, квасоля, яйця, кета, сардина.
Вітамін В6
Волоські горіхи, фундук, часник, ячна, гречана, перлова крупи, пшоно, яловичина, квасоля, коричневий рис.
Вітамін В12
Субпродукти, риба (скумбрія, сардина, кета, тріска, оселедець атлантичний), яловичина, кисломолочний сир.
Вітамін В9
Печінка яловича, печінка тріски, шпинат, волоські горіхи, салат, петрушка, броколі, брюссельська капуста, яйця, білі гриби, твердий сир, кисломолочний сир.
Вітамін С
Шипшина, перець солодкий (червоний та зелений), смородина, обліпиха, петрушка, капуста (брюссельська, цвітна, червоно- та білокачанна), горобина, черемша, шпинат, хрін, щавель, зелена цибуля, редька, цитрусові.
Вітамін Н
Печінка, соя, жовтки яєць, арахіс, кукурудза, рис, вівсяна крупа, бобові, цвітна капуста, горіхи, сир.
Вітамін А
Печінка, печінка тріски, риб’ячий жир, вершкове масло, вершки, яйця.
В-каротин
Червоно-помаранчеві овочі та фрукти, морква, обліпиха, горобина, шипшина, перець солодкий, черемша, петрушка, шпинат.
Вітамін D
Жир печінки риб та морських тварин, лосось, оселедець, скумбрія, тунець, ікра риб, яйця, вершкове масло, вершки, сметана.
Вітамін Е
Рослинні олії, зародки пшениці та кукурудзи, соя, горох, яйця, вершкове масло, риба (тріска, палтус, судак, оселедець).
Вітамін К
Шпинат, томати, салат, виноград, курага, кабачки, горох, яйця, молоко, квасоля, цвітна та брюссельська капуста.