Стаття
07 Червня

494 Стрінги — наскільки вони безпечні та до чого може призвести їх регулярне використання

Білизна — це важлива деталь жіночого гардеробу. Однак, на відміну від іншого одягу, її функція полягає не у створенні красивого образу чи забезпеченні оптимальної температури тіла, а і у захисті інтимної зони та підтриманні комфорту жінки. Про це не слід забувати під час вибору трусиків на кожен день.

Існує багато моделей білизни, які підкреслюють красу жінок — саме тому вже багато років у трендах тримаються стрінги. Це витончені та сексуальні трусики, яким віддають перевагу молоді жінки та, навіть, підлітки, які тільки вивчають власну ідентичність та стиль. Популярність такого вбрання обумовлена двома параметрами — естетичною привабливістю та практичними міркуваннями. Так, одягаючи стрінгі під вузьку сукню з тонкої тканини, жінка може бути впевнена, що контур білизни не буде проступати крізь неї.

Візуально стрінги є одним з найкрасивіших варіантів вбрання, однак їх не можна віднести до найбезпечніших елементів гардеробу. Навколо них обертається велика кількість чуток та неоднозначної інформації. Спеціалісти майже в один голос стверджують, що носити таку білизну може бути небезпечно для здоров'я жінки. У цій статті розберемось, як зробити носіння стрінгів комфортним та безпечним та розглянемо основні принципи вибору натільної білизни.

Чому лікарі не рекомендують носити стрінги

Незважаючи на шалену популярність, більшість лікарів вважає, що стрінгів у своєму гардеробі краще уникати. Вони пред'являють конкретні вагомі аргументи, які ми розглянемо нижче.

Тертя та подразнення

В нормі шкіра промежини жінки тонка та ніжна, еластична. Це пов'язано, в тому числі, з необхідністю її розтяжіння та відновлення під час пологів. Стандартні трусики торкаються шкіри, однак — тільки зрідка, через переважну фіксацію на сідницях.

При цьому конструкція стрінгів не забезпечує такого природного захисту. Вони складаються з клаптиків тканини, які з'єднані, фактично, мотузкою (або дуже тонкою тканинною смужкою). Під час руху вона прижимається до промежини та натирає її. Це може призвести до ріду неприємних наслідків:

  • місце, де мотузка натирає, постійно болить та спричиняє перманентний дискомфорт;
  • контакт з ушкодженим місцем призводить до запалення, набряку та подальшого травмування;
  • мікротравми шкіри є місцем зниженого місцевого імунітету, що робить їх вхідними воротами для інфекції.

Таким чином, якщо цілий день ходити у стрінгах, можна травмувати ніжну шкіру, через що потім кілька днів доведеться терпіти біль та печіння. Запальний процес може згаснути через два-три дні, а може ускладнитись інфекційним процесом, лікувати який доведеться в лікарні.

Часто запалення триває довше, ніж могло б, через недостатньо якісний матеріал білизни, адже синтетичні тканини погано пропускають повітря, створюючи умови для розвитку бактерій.

Порушення мікрофлори

Наступна причина відмовитись від стрінгів — їх негативний вплив на піхвову мікрофлору. Щоб зрозуміти, що відбувається, необхідно представляти, як формується біоценоз в нормі.

Мікрофлора прямої кишки відрізняється від набору бактерій, які фізіологічно живуть та розмножуються у піхві. В природних умовах мікроорганізми з цих органів не змінюють місце перебування, забезпечуючи певний біоценоз, необхідний для підтримання функцій репродуктивної та травної системи.

Якщо ж за якихось причин бактерії з прямої кишки потрапляють у піхву, вони порушують місцевий баланс. Можна почути теорію про те, що кисле піхвове середовище знищує всі сторонні патогени, однак цьому заважає два фактори:

  • Регулярна контамінація. Якщо мова йде не про одноразове потрапляння умовно-патогенних організмів, а про щоденне їх закидання до піхви, місцевий імунітет поступово знижується. Це призводить до зміни рН середовища і неможливості подальшого протистояння закиданню бактерій.
  • Потрапляння аналогічних мікроорганізмів. Якщо у піхву потрапляють бактерії, які присутні у ній і в нормі, кисле середовище їх не знищить. Але баланс власного біоценозу змінюється, в ньому з'являється частка умовно-патогенних бактерій, яка прогресивно збільшується. Ріст надлишкової кількості їх колоній може призвести до виникнення захворювання.

Через ці нюанси кисле середовище піхви не може бути панацеєю — необхідно уникати контамінації піхви мікроорганізмами з прямої кишки.

Проблема стрінгів полягає у їх здатності прискорити цю контамінацію. Тонка смужка тканини, яка постійно притиснута до шкіри, під час рухів переміщує флору по промежині. Так вона за короткий час опиняється біля входу у піхву. У результаті може виникати дисбактеріоз, бактеріальний вагіноз або навіть інфекції сечовивідних шляхів — вхід до уретри у жінок знаходиться у безпосередній близькості до входу у піхву.

Незручність і ризики при фізичних навантаженнях

Деякі жінки одягають стрінги під час тренувань — так можна естетично виглядати у роздягальні та уникнути контурів білизни під лосинами. Але спеціалісти не радять обирати таке вбрання — ризик пошкодження шкіри промежини значно збільшується під час фізичної активності. Додаткову проблему складає активне потовиділення — солі у складі поту подразнюють травмовану шкіру, а вологе середовище сприяє розвитку та розмноженню бактерій. Навіть, якщо вам здається, що вам комфортно у стрінгах — не слід шкодити своєму організму.

Можливі наслідки для здоров'я

Враховуючи вищесказане, слід пам'ятати про можливі негативні наслідки щоденного носіння стрінгів. Ряд досліджень показує, що ймовірність розвитку бактеріальних ускладнень у жінок, які полюбляють носити стрінги, значно вища. Так, аналогічних висновків дійшли співробітники Медичного центру Університету Теннессі та дослідники з кафедри акушерства та гінекології Університету Колорадо (але в другому випадку результат стосувався поширених синтетичних матеріалів для відшивання стрінгів). Дослідження довели, що під час їх використання можуть виникати:

  • Бактеріальний вагіноз. Це захворювання, в основі якого лежить дисбактеріоз — порушення власної мікрофлори піхви. Воно виникає, коли кількість умовно-патогенної флори перевищує норму і починається колонізація сторонніми мікроорганізмами. Хвороба супроводжується появою виділень білого кольору, різким запахом риби та подразненням зовнішніх статевих органів.
  • Кандидоз. Розвивається, коли у піхві збільшується кількість грибків роду Кандида. Це призводить до появи виділень, які схожі на сир, печіння та почервоніння вульви.
  • Уретрит. Розвивається, якщо бактерії з прямої кишки потрапляють до уретри. Кишкова паличка найчастіше стає причиною хвороби — вона викликає печіння та біль під час сечовипускання.
  • Цистит. Теж виникає завдяки описаному механізму зараження. Супроводжується частими покликами до сечовипускання, появою тенезмів, болем та дискомфортом.

Слід пам'ятати — інфекція, яка потрапила до сечовивідних шляхів, може викликати запалення на будь-якому рівні. Тому справедливо відмітити, що від щоденного використання стрінгів жінка може страждати як циститом, так і пієлонефритом.

Вплив на репродуктивну систему

Велика кількість людей поширює думку про негативний вплив стрінгів на репродуктивну функцію жінок. Спершу це здається безпідставним міфом, але ситуація дещо складніша, ніж може здатися на перший погляд.

Справді, вплинути безпосередньо на функції яєчників білизна не може. Вона не призведе до аднекситу чи безпліддя, однак може вплинути на можливість запліднення та виношування дитини опосередковано. Наприклад, бактеріальний вагіноз може перешкоджати проникненню сперматозоїдів у матку. Результати деяких досліджень свідчать про підвищення ймовірності переривання вагітності на фоні інфекційних захворювань піхви. Наявність бактерій у сечовивідній системі під час виношування дитини може призвести до небезпечних ускладнень.

Альтернативи стрінгам

Якщо вам подобається відсутність помітних контурів білизни під одягом та гарне прилягання до тіла, можна придбати безпечні альтернативні варіанти, які не будуть травмувати шкіру промежини:

  • Безшовні трусики. Різновид білизни, який виготовляється на спеціальному верстаку. Завдяки тому, що виріб виробляється по колу, у ньому відсутні шви. Таким чином, білизна не натирає, не жме, вона непомітна під одягом і виглядає дуже естетично.
  • Класичні бікіні. Більш закрита модель, яка закриває спідниці майже повністю. Правильно підібрані бікіні ніколи не натирають шкіру і сидять максимально комфортно.
  • Бразиліани. Компроміс між звичайними трусиками та стрінгами. Тканина на задній частині прикриває спідниці тільки на половину, що підкреслює їх форму та не чинить дискомфорту.

Також лікарі радять звернути увагу на бавовняні шортики, якщо вас влаштовує такий варіант. Це — повністю закритий тип білизни, який точно не буде вам натирати, але виглядатиме стильно і буде комфортним у використанні.

Як підібрати правильну білизну

Недостатньо обрати більш безпечну модель — необхідно ще вибрати конкретні трусики так, щоб вони вам підходили. Спеціалісти радять звертатись до кількох обов'язкових пунктів:

  • Правильний матеріал. Віддавайте перевагу натуральним тканинам — бавовні, шовку. На зимовий період деякі жінки обирають вовну, але це рішення слід приймати, якщо ви впевнені, що ваша шкіра не надто чутлива. Перераховані матеріали гарно пропускають повітря, що позбавить вас надлишкової вологості та підвищення температури у інтимних місцях. Це зменшить ризик виникнення подразнення та запального процесу.
  • Правильно підібраний розмір. Якщо ви візьмете трусики з найліпшого матеріалу, але маленького розміру, вони будуть давити та натирати, що призведе до тих самих наслідків, що і при використанні стрінгів. Тому слід підбрирати розмір так, щоб краї білизни не впивалися у шкіру на стегнах та животі, верхній край не перекручувався, а ви відчували себе максимально комфортно.
  • Правильний крій. Слід звертати увагу на трусики з ласткою — подвійна тканина в місці контакту з промежиною зменшує рівень вологості та перешкоджає розвитку інфекції. До того ж, навіть у синтетичній білизні ластки часто виготовлені з бавовни, що зменшує негативний вплив не надто якісного матеріалу.

Якщо слідувати цим порадам, можна підібрати якісну та комфортну білизну, яка не буде негативно впливати на ваш організм. При цьому можна повністю не відмовлятись від стрінгів, адже, за умови виготовлення з натурального матеріалу та правильно підібраного розміру, вони не нашкодять вам за декілька годин носіння.

Висновок

Оцінивши зібрану інформацію, можна дійти висновку, що стрінги — не найбезпечніший варіант білизни для жінки. Якщо вам подобається фасон, ви можете використовувати їх, але за деяких умов:

  • не використовувати кожного дня;
  • не залишати стрінги на ніч;
  • прискіпливо стежити за інтимною гігієною;
  • вибирати тільки моделі з натуральних тканин.

Дотримуючись цих правил, можна уникнути негативних наслідків і відчувати себе комфортно у будь-якому вбранні. Але пам'ятайте, якщо у вас з'явилися ознаки інфекції, подразнення зовнішніх статевих органів, травм шкіри промежини чи її натирання, слід відмовитись від використання стрінгів та обов'язково звернутись до лікарів.

Обирати конкретну білизну слід відповідально, спираючись на декілька правил:

  • вона повинна бути правильного розміру;
  • не повинна натирати;
  • повинна бути виготовлена з натуральних тканин.

Така білизна не тільки не нашкодить вам, а й забезпечить додатковий захист від зовнішнього негативного впливу. А щодо інтимного здоров'я завжди слід консультуватись зі спеціалістами.

У вас є питання стосовно підбору нижньої білизни та їх впливу на ваш комфорт та мікрофлору? Запишіться на прийом до лікаря Smart Medical Center  0 (50) 517-95-890 (67) 127-03-03, який надасть кваліфіковану консультацію або лишайте заявку на сайті.

Автор статті:

Записатися на прийом

Контакти

Smart Medical Center на Оболоні

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Мінська»
вул. Левка Лук'яненка (М. Тимошенка), 19
Оболонський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Smart Medical Center на Либідській

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Либідська»
вул. Джона Маккейна (Кудрі), 7-Б
Печерський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Smart Medical Center на Чернігівській

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Чернігівська»
просп. Леоніда Каденюка (Гагаріна), 17-В
Дніпровський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Єдиний контакт-центр

07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

info@smartmedicalcenter.ua