Сальмонела в харчових продуктах
сальмонела в харчових продуктах Стаття
08 Липня

Сальмонела в харчових продуктах

1175

Сальмонела — це бактерія, яка зазвичай викликає хвороби під час харчування («харчове отруєння»). Протягом останніх років спалахи хвороби були пов’язані з брудними огірками, куркою, яйцями, фісташками, сиром, тунцем, зеленню та багатьма іншими продуктами.

Ознаки інфекції, що викликає сальмонела:

  • Лихоманка
  • Діарея протягом трьох днів
  • Стілець із кров’ю
  • Тривала блювота, що запобігає зниженню кількості рідини
  • Ознаки зневоднення (мала кількість сечі, сухість у роті й горлі)
  • Запаморочення під час стояння

 

сальмонела

Сальмонелу можна «зустріти» в багатьох продуктах — наприклад, у яловичині, свинині, курці, яйцях, фруктах, овочах та навіть горіхових маслах, заморожених пирогах тощо. Такі продукти нормально виглядають і пахнуть, тому важливо знати, як запобігти зараженню сальмонелою.

Влітку є більша ймовірність підхопити захворювання — теплі погодні умови ідеально підходять для розвитку сальмонели. Обов’язково охолоджуйте або заморожуйте продукти, що швидко псуються, а також готові страви протягом 2 годин.

Захворювання від сальмонели може бути більш небезпечним для певних людей. До них відносять літніх людей, дітей молодше 5 років, а також людей з ослабленою імунною системою. Симптоми інфекції, як правило, з’являються через 6-48 годин після вживання зараженої їжі. У більшості випадків хвороба триває 4-7 днів.

Як уникнути зараження сальмонелою?

  1. Мийте руки теплою водою з милом до і після обробки яєць або сирого м’яса, птиці та морепродуктів.
  2. Мийте посуд та кухонне приладдя після готування кожного харчового продукту.
  3. Не варто мити всі продукти одночасно з використанням одного приладдя.
  4. Зберігайте сире м’ясо, птицю, морепродукти та яйця окремо від інших продуктів. Тримайте яйця в спеціальних контейнерах.
  5. Зберігайте сире м’ясо, птицю та морепродукти окремо від готової їжі.
  6. Ніколи не кладіть готові продукти на тарілку, де раніше лежало сире м’ясо, птиця, морепродукти або яйця.

Джерело — Centers for Disease Control and Prevention

Автор статті:
Smart Medical Center

Записатися на прийом

Контакти

Єдиний контакт-центр

(067) 127-03-03   (044) 490-25-03  

info@smartmedicalcenter.ua

ПН-НД 8:00 - 20:00

Smart Medical Center на Оболоні

ПН-СБ 8:00 - 20:00 (НД 9:00 - 18:00)

вул. Тимошенка, 19
Оболонь, станція метро «Мінська»

Схема проїзду

Про Смарт на Оболоні

Smart Medical Center на Либідській

ПН-СБ 8:00 - 20:00 (НД 9:00 - 18:00)

вул. Маккейна (Кудрі), 5
Печерськ, станція метро «Либідська»

Схема проїзду

Про Смарт на Либідській

Перетелефонувати за 7 секунд?
    Саме зараз Вам телефоную... operator Скажіть, вам телефонували? Добре
    Гарного дня!
    Спробуємо ще раз? Вибачте за незручності! Передали у відділ контролю якості.
    Адміністратор 00:00:00