Сальмонела — це бактерія, яка зазвичай викликає хвороби під час харчування («харчове отруєння»). Протягом останніх років спалахи хвороби були пов’язані з брудними огірками, куркою, яйцями, фісташками, сиром, тунцем, зеленню та багатьма іншими продуктами.
Ознаки інфекції, що викликає сальмонела:
- Лихоманка
- Діарея протягом трьох днів
- Стілець із кров’ю
- Тривала блювота, що запобігає зниженню кількості рідини
- Ознаки зневоднення (мала кількість сечі, сухість у роті й горлі)
- Запаморочення під час стояння
Сальмонелу можна «зустріти» в багатьох продуктах — наприклад, у яловичині, свинині, курці, яйцях, фруктах, овочах та навіть горіхових маслах, заморожених пирогах тощо. Такі продукти нормально виглядають і пахнуть, тому важливо знати, як запобігти зараженню сальмонелою.
Влітку є більша ймовірність підхопити захворювання — теплі погодні умови ідеально підходять для розвитку сальмонели. Обов’язково охолоджуйте або заморожуйте продукти, що швидко псуються, а також готові страви протягом 2 годин.
Захворювання від сальмонели може бути більш небезпечним для певних людей. До них відносять літніх людей, дітей молодше 5 років, а також людей з ослабленою імунною системою. Симптоми інфекції, як правило, з’являються через 6-48 годин після вживання зараженої їжі. У більшості випадків хвороба триває 4-7 днів.
Як уникнути зараження сальмонелою?
- Мийте руки теплою водою з милом до і після обробки яєць або сирого м’яса, птиці та морепродуктів.
- Мийте посуд та кухонне приладдя після готування кожного харчового продукту.
- Не варто мити всі продукти одночасно з використанням одного приладдя.
- Зберігайте сире м’ясо, птицю, морепродукти та яйця окремо від інших продуктів. Тримайте яйця в спеціальних контейнерах.
- Зберігайте сире м’ясо, птицю та морепродукти окремо від готової їжі.
- Ніколи не кладіть готові продукти на тарілку, де раніше лежало сире м’ясо, птиця, морепродукти або яйця.
Джерело — Centers for Disease Control and Prevention