Розповідає Наталія Михайлівна Циганкова, лікар-кардіолог, заслужений лікар України.
Часто зустрічаю в соцмережах твердження: «Лікарі рекомендують пити червоне вино». Однак не всі лікарі з цим погодяться — і я зокрема.
Звідки ж така рекомендація?
У 1993 році з’явився термін «французький парадокс». Так назвали нижчий рівень захворюваності та смертності внаслідок серцево-судинних хвороб у жителів Франції у порівнянні з іншими країнами Європи та США — при тому, що французи палили та вживали насичені жири практично так само, як жителі інших країн.
Вчені робили різні припущення, але, вірогідно, завдяки активній діяльності французького Інституту з досліджень властивостей вина головною причиною «французького парадокса» стало вживання червоного сухого вина.
Понад 10 років проводились дослідження — і виявили, що часте помірне вживання червоного вина пов’язано зі зменшенням ризику серцево-судинних захворювань приблизно на 20-30%.
Кардіопротекторні властивості приписували ресвератролу, що має виражені антиоксидантні властивості, підвищує рівень «хорошого» холестерину (ХС-ЛПВЩ), знижує рівень «поганого» холестерину (ХС-ЛПНЩ), покращує текучість крові, пом’якшує негативний вплив стресу на організм.
Віднайшли навіть «корисні» дози чистого алкоголю: 14-16 г для жінок, 16-18 г для чоловіків.
Але наступні дослідження показали, що, крім ресвератролу, у вині містяться ще 12 антиоксидантів, які мають не менш корисні властивості. До речі, ці антиоксиданти є не лише в червоному, а й у білому вині. А щоб отримати добову терапевтичну дозу ресвератролу (600 мг), потрібно випити 30 л вина.
Окрім вина, ресвератрол міститься у виноградному соку, інших ягідних соках, а також у журавлині, чорниці, шовковиці, арахісі, фісташках, какао.
Отже, справа не у ресвератролі?
Наступні дослідження підтвердили, що головний позитивний вплив алкоголю — антистресовий. Алкоголь пригнічує ті частини головного мозку, що формують відчуття страху, тривоги, панічного стану.
Але, окрім алкоголю, є багато способів знизити рівень стресу: сауна, масаж, прогулянки на природі, спілкування з друзями тощо.
Часте вживання навіть невеликих доз алкоголю негативно впливає на функцію печінки. Особливо це стосується пацієнтів із паренхіматозними захворюваннями. Такі хвороби можуть довго протікати безсимптомно — і алкоголь сприятиме їх швидкому розвитку.
Також алкоголь особливо шкодить пацієнтам із цукровим діабетом, сечокам’яною хворобою, гепатитом будь-якої етіології, вродженими захворюваннями печінки.
Тому якщо ви не вживаєте алкоголь — не вживайте й надалі. Бажаємо міцного здоров’я.