Кетогенна дієта — один із різновидів низьковуглеводного стилю харчування, що стає все більш поширеним. Її основні засади сформулював доктор Гейлін, досліджуючи епілептичні напади. Дослідник вивчав механізми, що запускаються в організмі під час голодування, і як це допоможе протидіяти епілепсії.
Гейлін виявив зміни в двох молекулах крові: падіння глюкози й підвищений рівень кетонів. Так була розроблена кетогенна дієта — програма харчування зі співвідношенням жирів до білків та вуглеводів 4:1. Горіхи, вершки, масло та продукти з високим вмістом жиру потрібно їсти, а від хліба, макаронів, цукру та зерна необхідно відмовитись. В результаті кетони заміщують глюкозу як джерело альтернативної енергії — це знижує системне запалення, яке може викликати епілепсію або інші хвороби. Крім того, під час такого харчування людина втрачає вагу і при цьому отримує необхідні речовини.
Але професор Томас Сейфрід із Бостонського коледжу після дослідження застерігає від легковажного ставлення до неї. Такий харчовий раціон обов’язково узгоджувати з лікарем — результат буде корисний для здоров’я тільки в разі дотримання чітких рекомендацій.
Учені все більше досліджують комбінування низької глюкози в крові та великої кількості кетонів. Існує вірогідність, що ця дієта потенційно може уповільнити ріст пухлин і зупинити розвиток хвороби Альцгеймера. «Таке харчування підвищує метаболічну ефективність усіх нормальних клітин, — стверджує Сейфрід. — У той час як ракові клітини можуть виробляти енергію лише через ферментацію, що потребує глюкози. Обмежуючи глюкозу, ви не даєте їм необхідну енергію. Так, нам відомі випадки, коли пухлини зупинилися в рості внаслідок цієї дієти.»
Однак прихильникам кетогенної дієти важко себе контролювати. Окрім того, потрібно детально аналізувати будь-які зміни стану здоров’я та проводити подальші дослідження про вплив кетогенної дієти.
Джерело — The Guardian