Про користь жування розповідає Наталія Михайлівна Циганкова, лікар-кардіолог, заслужений лікар України.
⠀
Ретельне пережовування їжі має велике значення для здоров’я всього шлунково-кишкового тракту, тому що в слині міститься багато ферментів, які розщеплюють їжу.
⠀
Також жування оберігає від переїдання, а значить і від небажаного набору ваги й подальшого ожиріння.
⠀
Процес жування збільшує витрату енергії, пов’язану з розщепленням їжі, і покращує перистальтику кишківника. Це призводить до збільшення виділення тепла в організмі (індукований дієтою термогенез).
⠀
Але фактори, що лежать в основі цього термічного ефекту жування, не були достатньо вивчені. Зовсім нещодавно опубліковані результати дослідження вчених Університету Васеда (Японія). Результати показали, що оральні подразники при пережовуванні їжі можуть допомогти збільшити енергетичні витрати організму й запобігти ожирінню.
⠀
Дослідники виявили, що термічний ефект залежить від тривалості жування. Тобто чим довше і ретельніше ми жуємо, тим більше енергії йде на цей процес. Так ми починаємо втрачати калорії, отримані з їжею.
⠀
З тривалістю смакової стимуляції та жування збільшувалися газообмін та окислення білків, а також кровотік у черевній артерії. Оскільки ця артерія забезпечує кров’ю органи травлення, скорочення стінок верхніх відділів шлунково-кишкового тракту під час жування також збільшується.
⠀
Тверда їжа здоровіша, смачніша й корисніша — для імунітету, стану зубів, формування лицевого черепа в дітей.
⠀
Але, на жаль, в останні роки ми вживаємо все більше готової, подрібненої їжі. Зараз замість цілісних фруктів і овочів популярні смузі й пюре, замість риби й м’яса — котлети та інші перероблені продукти.
⠀
Сподіваюся, результати дослідження колег з Японії допоможуть усім нам харчуватися якісніше. Будьте здорові й бережіть себе.