Кава й бадьорість — як отримати максимум?
як пити каву щоб почуватися енергійно Стаття
01 Липня

Кава й бадьорість — як отримати максимум?

113

Протягом дня в нас виробляється молекула аденозин — нейротрансмітер, який сигналізує про втому і потребу відпочити. Аденозин працює не просто коли він виділяється, а коли приєднується до «свого» рецептора.*

До чого тут кофеїн? Його молекула дуже схожа на молекулу аденозину. Коли ми п‘ємо каву, молекули кофеїну потрапляють у центральну нервову систему і приєднуються до вільних рецепторів аденозину.

Тобто кофеїн не створює енергію, а лише перешкоджає виникненню втоми. Аденозин, що виробляється протягом дня, не знає куди подітись, — адже «його» рецептори вже зайняті молекулами кофеїну.

Важливо: під час виснаження кава не допоможе. Коли виникає відчуття, що ми «валимося з ніг», аденозин уже причепився до всіх «своїх» рецепторів — для кофеїну просто немає місця.

У довготривалій перспективі під час вживання кофеїну в аденозину стає менше вільних рецепторів. Щоб утримувати баланс, організм виробляє більше рецепторів — і згодом для зниження втоми потребуватиме більше чашок кави.

Що робити?

  1. Не пийте каву, коли ви відчуваєте дуже сильну втому.
  2. Якщо є можливість, організуйте собі 20 хвилин денного сну.
  3. Вживайте каву в невеликій кількості — щонайбільше 1-2 чашки в день.

І пам’ятайте — користь у балансі.

*Кожному рецептору може підійти певна молекула з певною структурою і властивостями.

Автор статті:
Smart Medical Center

Записатися на прийом