Протягом дня в нас виробляється молекула аденозин — нейротрансмітер, який сигналізує про втому і потребу відпочити. Аденозин працює не просто коли він виділяється, а коли приєднується до «свого» рецептора.*
До чого тут кофеїн? Його молекула дуже схожа на молекулу аденозину. Коли ми п‘ємо каву, молекули кофеїну потрапляють у центральну нервову систему і приєднуються до вільних рецепторів аденозину.
Тобто кофеїн не створює енергію, а лише перешкоджає виникненню втоми. Аденозин, що виробляється протягом дня, не знає куди подітись, — адже «його» рецептори вже зайняті молекулами кофеїну.
Важливо: під час виснаження кава не допоможе. Коли виникає відчуття, що ми «валимося з ніг», аденозин уже причепився до всіх «своїх» рецепторів — для кофеїну просто немає місця.
У довготривалій перспективі під час вживання кофеїну в аденозину стає менше вільних рецепторів. Щоб утримувати баланс, організм виробляє більше рецепторів — і згодом для зниження втоми потребуватиме більше чашок кави.
Що робити?
- Не пийте каву, коли ви відчуваєте дуже сильну втому.
- Якщо є можливість, організуйте собі 20 хвилин денного сну.
- Вживайте каву в невеликій кількості — щонайбільше 1-2 чашки в день.
І пам’ятайте — користь у балансі.
*Кожному рецептору може підійти певна молекула з певною структурою і властивостями.