Середземноморська дієта вважається найбільш оптимальною. Є багато старих досліджень з приводу її переваг. Такий стиль харчування включає рибу, оливкову олію, авокадо, фрукти, овочі, горіхи, бобові, цільнозернові продукти і трошки червоного вина.
Дослідники кілька років намагаються визначити ключові складові цієї дієти, які були б найбільш корисними для мозку. Наприклад, дослідження, опубліковане у 2015 році та оновлене у 2018 році в Національному центрі біотехнологічної інформації (NCBI), порівнювало здорових людей старшого віку:
- учасники однієї групи дотримували середземноморської дієти з додатковим вживанням оливкової олії або горіхів,
- учасники контрольної групи вживали продукти зі зниженим вмістом жирів.
Учасники першої групи мали вищі результати розумової діяльності.
Нещодавно дослідники Національного інституту охорони здоров’я опублікували оцінку способу життя понад 7 750 учасників протягом 5-10 років. Учасники заповнювали анкети про свої харчові звички, а також пройшли когнітивні тести на предмет пам’яті, мови та уважності.
Результати показали: риба — найважливіший дієтичний фактор зниження ризику когнітивних порушень. Овочі посіли друге місце. Щоб зменшити ризик когнітивних порушень, кілька разів на тиждень додавайте рибу в раціон. Будьте обережні з рибою, яка може мати високий вміст ртуті — це, наприклад, тунець.
Джерело — Harvard Health Blog