Стаття
17 Липня

202 Бюстгальтери — які вони бувають та як їх правильно підбирати

Бюстгальтер — це звичний елемент білизни майже для кожної жінки. Всі знають, що він виконує естетичну функцію, однак краса та жіночність — не перший фактор, який повинен впливати на вибір цієї частини вашого образу. В першу чергу це — натільна білизна, яка повинна відповідати стандартам якості, бути правильно підібрана та не шкодити організму.

У відкритих джерелах можна знайти багато інформації «за» та «проти» носіння бюстгальтерів. Частіше за все аргументи, які наводять противники — це результат некоректного підбору білизни. Якщо неправильно вибрати бюстгальтер, це дійсно може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям, тому у даній статті ми розберемося в основних правилах безпечного носіння білизни.

Чому правильний підбір бюстгальтера важливий

Більшість жінок обирають ходити у бюстгальтері, щоб домогтися більш привабливої зовнішності — покращити форму грудей, збільшити їх об'єм, використовувати у повсякденності відкритий та «прозорий» одяг. Але не слід забувати, що бюстгальтери виконують кілька важливих функцій для нашого здоров'я. Так, вони:

  • Відповідають за розподіл навантаження. Груди (особливо, великих розмірів) мають неабияку вагу, що створює постійне навантаження на грудну клітину. Жінка починає сутулитись та страждати від болю у спині та викривлень постави. Бюстгальтер переносить навантаження на спину, м'язи якої є одними з найсильніших в організмі. Це полегшує підтримання фізіологічного положення.
  • Допомагають зберегти шкіру здоровою. Носіння білизни попереджає надлишкове розтягнення шкіри, дозволяє їй залишатися еластичною та підтягнутою.
  • Захищають ареолу. Шкіра у цій ділянці ніжна, легко подразнюється, що приносить жінці постійний дискомфорт, особливо, під час контакту з синтетичними тканинами. Щоб носити різноманітний одяг, необхідно забезпечувати між ним та грудьми приємний м'який прошарок.
  • Попереджають травмування грудей під час фізичних навантажень. Якщо спробувати бігти та стрибати, маючи пишні груди та не одягнувши бюстгальтер, можна травмувати груди та спровокувати надмірний розвиток сполучної тканини.

Таким чином, бюстгальтер можна вважати майже медичним аксесуаром, який виконує багато важливих для здоров'я функцій. Але все це — тільки за умови, що він правильно підібраний. Важливо визначитись не тільки з розміром, але і з типом білизни та її матеріалом.

Яка шкода може бути від неправильного підбору?

Якщо не приділити достатньо уваги вибору бюстгальтеру, він може нанести значну шкоду здоров'ю жінки. Це пов'язано з анатомією та індивідуальним особливостям організму. Мають значення декілька механізмів:

  1. Обмеження рухів. Якщо взяти замалий бюстгальтер, він зафіксує груди в одному положенні і буде заважати їх природним рухам. Через це лімфа, яка в нормі вільно циркулює всередині протоків, починає під тиском просочуватись у канальці. Це призводить до формування кіст та розростання сполучної тканини.
  2. Порушення кровопостачання. Надмірний тиск на кровоносні судини призводить до застою крові, можливому формуванню тромбів та виникненню патологічних змін тканин залози. Це може призвести навіть до появи ущільнень та малігнізації клітин.
  3. Перегрівання грудей. Якщо вибрати синтетичний або силіконовий матеріал (якщо мова йде про силіконові накладки), до шкіри залоз не буде надходити достатня кількість повітря. Це призведе до постійного потіння, перегрівання і, потім, до серйозних дерматологічних проблем.
  4. Травмування шкіри. Причиною цього можуть стати бра «з кісточками», які впиваються у шкіру під грудьми та тиснуть на неї. Це може навіть призводити до появи садна та постійних болю та дискомфорту.

Саме з цих причин важливо відповідально підходити до вибору білизни. Якщо врахувати всі параметри і підібрати ідеальний бра під ваш розмір, форму грудей та основний вид діяльності, ви отримаєте тільки описану вище користь.

Чи шкідливо буде взагалі відмовитись без бюстгальтера?

Деякі жінки, знаючи про потенційну шкоду від носіння бра і не бажаючи приділити увагу та час його підбору, вважають за потрібне просто відмовитись від цього елемента білизни. Це також можна вважати раціональним рішенням, якщо за індивідуальними показаннями вам не треба обов'язково носити бюстгальтер. До таких показань можна віднести:

  • пишні груди, відсутність підтримки яких призведе до порушень постави;
  • наявність зайвої ваги, коли потрібно розподілити навантаження;
  • регулярні інтенсивні фізичні навантаження, під час яких можна травмувати груди;
  • період лактації, під час якого з грудей може виділятися молоко, що за відсутності м'якого бра призведе до постійної вологи та мацерації.

Якщо ці фактори ризику відсутні, можна спокійно відмовитись від носіння бюстгальтера або надягати його тільки під тонкий, напівпрозорий одяг чи як складову певних образів.

Основні типи бюстгальтерів і їх призначення

Щоб забезпечити жінкам максимальний комфорт, виробники постійно вдосконалюють бюстгальтери, адаптуючи їх під різні потреби. У теперішній час існує декілька популярних моделей.

Класичні бюстгальтери

Для них характерна закрита кругла чашка з м'якого матеріалу, але дубльована для забезпечення підтримки. Нижня та верхня частина чашки однакові. Як правило, в класичних моделях немає кісточок.

Такі бра використовуються для щоденного носіння і підходять жінкам з майже будь-якою формою грудей. Він підтримує їх і забезпечує округлу форму.

Спортивні бюстгальтери

Спортивні бра не надають грудям форми. Вони виконані з еластичних, часто водонепроникних матеріалів, фіксують груди у максимально природному положенні. Їх основна функція — зменшити амплітуду рухів під час занять спортом.

Щоб підібрати топ для конкретного виду спорту, необхідно розуміти, яку мету ви переслідуєте. Так, бюстгальтер для бігу повинен фіксувати груди, для фітнесу — підтримувати. Універсальна порада — білизна не повинна стискати груди, але повинна до них прилягати.

Бюстгальтери для годування

Призначені для годуючих мам. Часто буває незручно повністю роздягатись, щоб нагодувати дитину, тому існують спеціальні бра, у яких чашки застібаються спереду (або тканина достатньо еластична, щоб була змога просто відкрити груди).

Кожна матір повинна самостійно вирішувати, який бра підібрати. Існують різні моделі —  з застібкою спереду, з блискавками під кожною чашкою, з кнопками над чашками. Необхідно обрати той, який буде найзручнішим саме для вас.

Безшовні та пуш-ап бюстгальтери

Безшовні бра гарно підходять під тонкий одяг, коли треба, щоб білизна не виділялася. Пуш-ап ефект призначений для жінок, які хочуть візуально збільшити груди — за рахунок потовщених ділянок у чашках, вони піднімають груди наверх та всередину. Пам'ятайте — носити пуш-ап постійно не можна. За такого використання він може нашкодити здоров'ю.

Як правильно виміряти свої розміри

Щоб правильно підібрати бюстгальтер, необхідно достеменно знати власні розміри. Для цього потрібно виміряти два параметри:

  • об'єм під грудьми — вимірюється безпосередньо під грудьми, паралельно підлозі;
  • обхват грудей — вимірюється у найширшій частині, також паралельно підлозі.

Перед тим, як проводити заміри, необхідно глибоко вдихнути, видихнути та розслабитись. Так ви отримаєте найактуальніший розмір.

Не рекомендується проводити вимірювання у лютеїновій фазі циклу. Через можливі симптоми ПМС груди можуть нагрубати та збільшуватись в об'ємі, що призведе до вибору неправильного бра.

Щоб визначити правильний розмір, необхідно порахувати різницю між обхватом грудей та об'ємом під грудьми. Отримана різниця буде відповідати розміру чашки (наприклад, різниця у 10-11 см відповідає розміру АА і так далі). Для кожної моделі обов'язково потрібно дивитись індивідуальну розмірну сітку. Об'єм бра теж рахується за допомогою цих показників — необхідно знайти середнє значення між отриманими значеннями обхвату та об'єму.

Як вибрати правильний бюстгальтер

Щоб обрати правильну модель бюстгальтеру, необхідно в першу чергу вибрати розмір. Не треба намагатися придбати розмір «побільше» — це не принесе користі, але може нашкодити.

Обов'язково підберіть правильну форму чашки. Для цього теж є декілька загальноприйнятих рекомендацій:

  • для пишних грудей підійде закритий бра з широкими лямками і поясом — він забезпечує достатню фіксацію та не передавлює груди;
  • для широко розставлених грудей підійдуть бра з м'якими чашками, які не будуть давити на неї з боків;
  • для грудей форми «крапля» необхідно підбирати бюстгальтер з кісточками, щоб забезпечити підтримку знизу;
  • для асиметричних грудей потрібен пуш-ап з вкладишами — один з них можна прибрати і скоригувати, таким чином, форму.

Є декілька нюансів, пов'язаних з підбором білизни для великих та малих грудей. На великий розмір потрібно шукати бра з гарною фіксацією, щоб уникнути травмування шкіри та зайвого навантаження. Фіксація невеликих грудей також потрібна, але ви можете приділити увагу створенню візуально пишних форм за допомогою центральної застібки чи пуш-апу.

Перед покупкою обов'язково слід провести примірку. Для цього візьміть бюстгальтер та відкоригуйте бретелі на найбільшу довжину, застібніть його на середню застібку. Після цього виконайте ряд дій:

  • нахиліться вперед, щоб залози опинилися у чашках у повному обсязі;
  • розпряміться та розмістіть їх всередині чашок руками, щоб ареоли опинилися у центрі;
  • впевніться, що груди повністю вмістилися у чашки;
  • впевніться, що пояс на спині йде паралельно підлозі та гарно притиснутий до грудної клітки (але не здавлює її);
  • підніміть руки, щоб переконатися, що груди не вивалюються знизу чи з боків;
  • опустіть руки і відкоригуйте бретельки на комфортний для вас розмір.

Тільки якщо на всіх етапах ви були впевнені у власному комфорті та естетичному вигляді, варто придбати бюстгальтер. Тоді його можна вважати ідеальним.

Поширені помилки при виборі бюстгальтера

У деяких випадках обрати конкретний бра досить важко — позначаються стресс, відсутність розуміння власного розміру, комплекси. Тому деяка частина жінок припускається однакових та досить поширених помилок:

  1. Вибирає занадто тісний бюстгальтер. Це може створити ілюзію пишних грудей, однак такий підхід може коштувати вам порушення лімфовідтоку. Якщо хочете заради конкретного образу візуально збільшити молочні залози, обирайте пуш-ап. Класичний бра не повинен здавлювати груди та перекривати вільне дихання.
  2. Вибирає занадто великий бюстгальтер. Здавалося б — він не зможе давити, але він і функції свої теж не виконує. Більше того, зайва тканина може збиватися під одягом у зморшки, натирати шкіру та викликати її подразнення.
  3. Неправильно обирають форму чашок. Форма грудей у кожної жінки індивідуальна, і обирати чашки треба так, щоб  весь об'єм залози знаходився у ній в анатомічно комфортному положенні.
  4. Неправильно регулюють бретельки. Іноді здається, що розмір бра вам підійде, якщо затягнути бретельки. Насправді, це не так — вони не зменшать і не збільшать розмір бюстгальтеру. Але можуть неприємно тиснути на плечі чи постійно спадати, неправильно розподіляючи навантаження на плечовий пояс.

Описані помилки часто призводять до того, що носіння бюстгальтеру стає не тільки дискомфортним, а й відверто небезпечним для здоров'я. Тому треба ще перед походом до магазину підготуватись і визначити всі необхідні параметри.

Догляд за бюстгальтером

Білизна виробляється з ніжних та м'яких матеріалів, щоб вони не травмували груди та забезпечували щоденний комфорт. Через це кожен бра потребує особливого догляду. Можна виділити кілька загальних правил:

  • Більшість бюстгальтерів не можна прати в машинці. Тканини надто делікатні, а поролон не витримає навіть найкоротше машинне прання (як і вставлені кісточки). Тому мити бра потрібно вручну, наповнивши раковину водою.
  • Температура води повинна бути холодною. Більшість бра виконані з ніжних тканин, які зіпсує гаряча вода, тому всі забруднення рекомендується прибирати за допомогою прохолодної води та щадних миючих засобів.
  • Якщо в машинці можна прати, використовуйте спеціальні мішечки для прання. Вони попереджають заплутування бретелей та пошкодження машинки металевими деталями.
  • Після прання необхідно відновити форму. Якщо ви бачите деформацію чашки, делікатно розправте її пальцями і висушіть у такому положенні.
  • Зберігайте бюстгальтери так, щоб вони не втрачали форму. Для цього можна складати разом формовані чашки та м'які.

Щоб бути впевненою у правильному догляді за білизною, необхідно вивчити інструкцію до конкретного бюстгальтера. Так ви не помилитесь у виборі режиму прання чи підборі миючих засобів і температури води.

Якщо виконувати ці рекомендації, можна продовжити «термін придатності» бра і користуватись ним з комфортом та задоволенням. Але все одно рекомендується через поступовий знос періодично змінювати бюстгальтер. Для малих розмірів термін складає близько року, для великих — 6 місяців.

Висновок

Щоб носіння бюстгальтеру було комфортним та безпечним, необхідно грамотно та усвідомлено підходити до вибору. Простежте, щоб розмір відповідав вашим параметрам, оберіть модель та фасон під свої вподобання та потреби. Вчасно змінюйте бра — це стосується не тільки поступового зносу, а й необхідності відстежувати зміни власного розміру грудей. Наприклад, якщо ви набрали вагу чи схудли, ймовірніше за все, вам знадобиться нова білизна.

Також важливо правильно доглядати за вашими бюстгальтерами. Якщо ви не будете слідувати правилам догляду, білизна, скоріше за все, втратить свої корисні властивості, і може навіть нашкодити вашому здоров'ю.

У вас є питання стосовно підбору бюстгальтера та їх впливу на ваш комфорт? Запишіться на прийом до лікаря Smart Medical Center  0 (67) 127-03-03, 0 (44) 490-25-03, який надасть кваліфіковану консультацію або лишайте заявку на сайті.

Автор статті:

Записатися на прийом

Контакти

Smart Medical Center на Оболоні

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Мінська»
вул. Левка Лук'яненка (М. Тимошенка), 19
Оболонський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Smart Medical Center на Либідській

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Либідська»
вул. Джона Маккейна (Кудрі), 7-Б
Печерський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Smart Medical Center на Чернігівській

Приймає дорослих і дітей незалежно від світла та зв'язку

Пн-Нд 07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

станція метро «Чернігівська»
просп. Леоніда Каденюка (Гагаріна), 17-В
Дніпровський район

Схеми проїзду: на метро / на машині

ЧатViberTelegramMessengerInstagramFacebook

3D турФотогалерея

Записатися Прокласти маршрут

Єдиний контакт-центр

07:30 - 21:00

(067) 127-03-03

(044) 490-25-03

info@smartmedicalcenter.ua