Дієта при хронічній хворобі нирок
При хронічній хворобі нирок (ХХН) в організмі накопичуються продукти білкового обміну, що призводить до самоотруєння організму. Тому дієта є обов’язковим компонентом комплексного лікування хронічної хвороби нирок.
Важливо при кожному прийомі їжі контролювати вміст білка.
- I-II стадія – кількість вживаного білка на добу має становити 1.0–0,9 г на кілограм маси тіла, фосфору – до 1,0 г/добу.
- III стадія – білок обмежують до 60 г/добу, фосфор – до 0,6 г/добу.
- IV стадія – білка до 50 г/добу, фосфору до 0,5 г/добу.
- V стадія – білка до 40 г/добу, фосфору – до 0,4 г/добу.
- При програмному гемодіалізі білок не обмежується.
Енергетична цінність їжі забезпечується за рахунок збільшення в раціоні кількості жирів та вуглеводів.
При олігурії кількість рідини (з урахуванням перших страв) не повинна перевищувати кількість сечі, виділеної за добу, більш ніж на 500 мл.
Необхідно щодня спорожняти кишечник – у цьому допоможе додавання в меню кисломолочних продуктів (кефіру, ряжанки) та вживання достатньої кількості фруктів і овочів.
Раз на тиждень слід проводити розвантажувальний день: кавуновий, гарбузовий, цукровий, картопляний або яблучний.
Рекомендовані страви і продукти:
- Птиця і м’ясо нежирних сортів – курятина, телятина, яловичина, баранина, кролятина. М’ясо обов’язково відварювати, після цього його можна запекти або обсмажити, але без грубої скоринки.
- Молоко, вершки, сметана, кисломолочні напої, страви з сиру.
- Салати зі свіжих овочів та фруктів, вінегрети без додавання солоних овочів.
- Дозволено картопля та овочі в будь-якій кулінарній обробці, вінегрети без солінь, салати зі свіжих овочів та фруктів.
- Вегетаріанські супи з овочами, крупами або макаронами, приготовлені без використання солі, заправлені вершковим маслом, лимоном, кропом або петрушкою.
- Риба нежирних сортів – спочатку відварюється, потім її можна обсмажити або запекти в духовці.
- Млинці та оладки на дріжджах без додавання солі.
- Яйця, зварені некруто або приготовані у вигляді омлету. За добу дозволяється вживати до двох яєць.
- Хліб, приготовлений без солі.
- Крупи та макаронні вироби.
- Несолене вершкове масло, топлене коров’яче молоко, рафінована рослинна олія.
- Ягоди та фрукти у сирому або обробленому вигляді.
- Желе, варення, мед, цукерки.
- Овочеві та фруктові соки, чай, неміцна кава, відвар шипшини, кисіль, компоти.
Страви і продукти, які треба прибрати з раціону:
- Рибні та м’ясні консерви.
- Солоні, мариновані, квашені овочі.
- Хліб традиційної випічки.
- М’ясо та риба жирних сортів, сосиски, ковбаси, копченості, ікра, сири.
- Бульйони – рибні, м’ясні, грибні та бобові (при III–V стадіях ХХН).
- Часник, щавель, свіжа цибуля, редька і редиска.
- Гірчиця, перець, хрін.
- Алкогольні напої, багаті натрієм мінеральні води.
- Шоколад, какао, міцна кава.