Дієта при виразковій хворобі шлунка чи дванадцятипалої кишки

дієти / виразкова хвороба

 

Необхідно відмовитися від куріння. Це вкрай важлива зміна звичок, якщо у вас виразкова хвороба шлунка чи дванадцятипалої кишки.

Виключіть алкоголь.

Не вживайте дуже гарячу або дуже холодну їжу.

Їжте не поспішаючи. Ретельно пережовуйте їжу.

Відмовтеся від прийому значної кількості їжі за один раз. Особливо на ніч.

Їжу необхідно вживати невеликими порціями чотири-п’ять разів на день. Бажано в один і той самий час.

Краще вживати їжу, приготовлену на пару. Окремі страви можна запікати (але без утворення скоринки).

Обмежте додавання в страви зеленого горошку, а також дрібно нарізаного кропу в супи.

Рекомендовані стави та продукти:

Важливо!

М’ясні та рибні страви: нежирна яловичина, телятина, курка, кролик, індичка, нежирні сорти риби (судак, короп, окунь, дорадо, тріска) – рекомендовано готувати у вигляді парових котлет, суфле, пюре, зраз, кнелів, відварюють шматкочками.

Слід відмовитися від таких продуктів:

Важливо!

Цієї дієти необхідно дотримуватись протягом 8-10 днів. Як тільки почнуть стихати больовий та диспепсичний синдроми, у меню можна поступово вводити більше продуктів. При такому режимі протягом 3 тижнів можна повернутися до здорового та помірного харчування.

Але!

Якщо спостерігається виражене загострення з тривалим больовим синдромом, то перші 7-8 днів лікування в раціоні потрібно зменшити кількість продуктів, а саме: