Дієта при виразковій хворобі шлунка чи дванадцятипалої кишки
Необхідно відмовитися від куріння. Це вкрай важлива зміна звичок, якщо у вас виразкова хвороба шлунка чи дванадцятипалої кишки.
Виключіть алкоголь.
Не вживайте дуже гарячу або дуже холодну їжу.
Їжте не поспішаючи. Ретельно пережовуйте їжу.
Відмовтеся від прийому значної кількості їжі за один раз. Особливо на ніч.
Їжу необхідно вживати невеликими порціями чотири-п’ять разів на день. Бажано в один і той самий час.
Краще вживати їжу, приготовлену на пару. Окремі страви можна запікати (але без утворення скоринки).
Обмежте додавання в страви зеленого горошку, а також дрібно нарізаного кропу в супи.
Рекомендовані стави та продукти:
- неміцний чай, чай з молоком/вершками, неміцне какао з молоком/вершками;
- хліб пшеничний білий вчорашньої випічки, печиво нездобне;
- молоко цільне, вершки, свіжа сметана, свіжий протертий сир;
- масло вершкове несолоне, негострий сир;
- рафінована рослинна олія;
- яйця, зварені некруто, омлет паровий;
- супи овочеві (крім капусти) з додаванням круп;
- молочний суп з дрібною вермішелью;
- овочі відварені;
- домашня нежирна шинка;
- приготовлені на пару картопля, морква, буряк, цвітна капуста, ранні гарбуз і кабачки;
- рис, гречана, вівсяна, манна каша на молоці або воді;
- вермішель або макарони дрібні відварені;
- фрукти некислі та негіркі (корисні печені яблука);
- ягоди у вигляді компотів, киселів, мусів, желе, у запеченому вигляді;
- варення, зефір, пастила.
Важливо!
М’ясні та рибні страви: нежирна яловичина, телятина, курка, кролик, індичка, нежирні сорти риби (судак, короп, окунь, дорадо, тріска) – рекомендовано готувати у вигляді парових котлет, суфле, пюре, зраз, кнелів, відварюють шматкочками.
Слід відмовитися від таких продуктів:
- наваристі м’ясні, рибні, овочеві бульйони;
- жирні, жорсткі, грубі сорти м’яса та риби;
- соління, копченості, маринади;
- м’ясні та рибні консерви;
- чорний хліб, сухарі;
- тверді, кислі, гіркі овочі та фрукти, в т.ч. білокачанна капуста, ріпа, редька, щавель, шпинат, цибуля, огірки, гриби;
- консервовані овочі з додаванням оцту;
- квас, чорна кава, газовані напої;
- морозиво, шоколад.
Важливо!
Цієї дієти необхідно дотримуватись протягом 8-10 днів. Як тільки почнуть стихати больовий та диспепсичний синдроми, у меню можна поступово вводити більше продуктів. При такому режимі протягом 3 тижнів можна повернутися до здорового та помірного харчування.
Але!
Якщо спостерігається виражене загострення з тривалим больовим синдромом, то перші 7-8 днів лікування в раціоні потрібно зменшити кількість продуктів, а саме:
- повністю виключити хліб, овочі, закуски;
- вживати страви лише у протертому вигляді.