| Заборонено |
Обмежити |
Рекомендовано |
|
М’ясо молодих тварин і всі частини тварини, що дають клейкий бульйон (голова, ноги тощо)
|
Сіль
|
Супи – вегетаріанські: борщ, щі, овочеві, картопляні, з додаванням круп, молочні, холодні
|
|
Сало
|
Ковбасні вироби
|
Курка, індичка, кролик
|
|
Бульйони (м’ясні, курячі, рибні, грибні), м’ясні соуси, холодець
|
Відварне м’ясо і риба. Перевагу – домашня птиця, лосось, сьомга, пікша, форель, макрель
|
Кріп
|
|
М’ясні екстракти (пакетні супи)
|
Цвітна капуста, спаржа, щавель, шпинат, ревінь, селера, перець, редис, ріпа
|
Риба – нежирні сорти, відварна, 160-170 г до 3-х разів на тиждень
|
|
М’ясні копченості
|
Зелена цибуля, зелень петрушки
|
Молочні продукти: кисломолочні напої, сир, страви з нього, сметана, сир (нежирні сорти)
|
|
Субпродукти (серце, нирки, печінка, мізки і т.д.) і страви з них
|
Гриби (білі, грузді, шампіньйони)
|
Молоко в невеликій кількості при додаванні в каші й напої
|
|
Жирні сорти риби – при загостренні, солона риба, смажена риба; рибні консерви (анчоуси, оселедець, сардини, шпроти, кільки), ікра
|
Соління і маринади
|
Яйця (від трьох штук в тиждень до 1 на день будь-якій кулінарній обробці)
|
|
Солоні і гострі сири
|
Слива
|
Крупи, макаронні вироби – будь-які, в помірній кількості
|
|
Прянощі (перець, хрін, гірчиця) за винятком лаврового листа, оцту і солі
|
Вершкове масло
|
Капуста білокачанна, морква, картопля, огірки, кабачки, баклажани; дозволені овочі – в підвищеній кількості, сирі або в будь-якій кулінарній обробці; ікра овочева, кабачкова, баклажанна (свіжоприготовлена)
|
|
Міцний чай, кава, какао
|
Молоко (дозволено в кашах, чаї)
|
Сухофрукти (крім родзинок), мед
|
|
Кулінарні та інші жири тваринного походження
|
Помідори (максимум 2-3 шт. на день)
|
Горіхи (кедрові, авокадо, мигдаль, фісташки, фундук), насіння
|
|
Кремові торти, тістечка, шоколад
|
|
Солодощі – нешоколадні цукерки, варення, мармелад, пастила, зефір
|
|
Свинина і продукти з неї
|
|
Огірковий сік (до 1 склянки на день)
|
|
Продукти, що містять консервант (консерви, соки, води)
|
|
Напої – зелений чай, чай з лимоном, молоком, кава (замінник) з молоком неміцний, відвари шипшини, пшеничних висівок, соки фруктів, ягід, овочів, морси, квас, компоти. Особливо цінні морси з брусниці та журавлини
|
|
Бобові (сочевиця, горошок, боби, квасоля, соя)
|
|
Лужні мінеральні води (маломінералізовані)
|
|
Малина, інжир, виноград і всі продукти з винограду (родзинки, вина, коньяк…)
|
|
Яблука зеленого кольору, цитрусові, аґрус, ягоди (крім малини), кавуни
|
|
Алкогольні напої, будь-яке пиво
|
|
Хліб білий, чорний
|
|
|
|
Олія рослинна (оливкова, лляна)
|