Дієта при подагрі
Заборонено | Обмежити | Рекомендовано |
---|---|---|
М’ясо молодих тварин і всі частини тварини, що дають клейкий бульйон (голова, ноги тощо) | Сіль | Супи – вегетаріанські: борщ, щі, овочеві, картопляні, з додаванням круп, молочні, холодні |
Сало | Ковбасні вироби | Курка, індичка, кролик |
Бульйони (м’ясні, курячі, рибні, грибні), м’ясні соуси, холодець | Відварне м’ясо і риба. Перевагу – домашня птиця, лосось, сьомга, пікша, форель, макрель | Кріп |
М’ясні екстракти (пакетні супи) | Цвітна капуста, спаржа, щавель, шпинат, ревінь, селера, перець, редис, ріпа | Риба – нежирні сорти, відварна, 160-170 г до 3-х разів на тиждень |
М’ясні копченості | Зелена цибуля, зелень петрушки | Молочні продукти: кисломолочні напої, сир, страви з нього, сметана, сир (нежирні сорти) |
Субпродукти (серце, нирки, печінка, мізки і т.д.) і страви з них | Гриби (білі, грузді, шампіньйони) | Молоко в невеликій кількості при додаванні в каші й напої |
Жирні сорти риби – при загостренні, солона риба, смажена риба; рибні консерви (анчоуси, оселедець, сардини, шпроти, кільки), ікра | Соління і маринади | Яйця (від трьох штук в тиждень до 1 на день будь-якій кулінарній обробці) |
Солоні і гострі сири | Слива | Крупи, макаронні вироби – будь-які, в помірній кількості |
Прянощі (перець, хрін, гірчиця) за винятком лаврового листа, оцту і солі | Вершкове масло | Капуста білокачанна, морква, картопля, огірки, кабачки, баклажани; дозволені овочі – в підвищеній кількості, сирі або в будь-якій кулінарній обробці; ікра овочева, кабачкова, баклажанна (свіжоприготовлена) |
Міцний чай, кава, какао | Молоко (дозволено в кашах, чаї) | Сухофрукти (крім родзинок), мед |
Кулінарні та інші жири тваринного походження | Помідори (максимум 2-3 шт. на день) | Горіхи (кедрові, авокадо, мигдаль, фісташки, фундук), насіння |
Кремові торти, тістечка, шоколад | Солодощі – нешоколадні цукерки, варення, мармелад, пастила, зефір | |
Свинина і продукти з неї | Огірковий сік (до 1 склянки на день) | |
Продукти, що містять консервант (консерви, соки, води) | Напої – зелений чай, чай з лимоном, молоком, кава (замінник) з молоком неміцний, відвари шипшини, пшеничних висівок, соки фруктів, ягід, овочів, морси, квас, компоти. Особливо цінні морси з брусниці та журавлини | |
Бобові (сочевиця, горошок, боби, квасоля, соя) | Лужні мінеральні води (маломінералізовані) | |
Малина, інжир, виноград і всі продукти з винограду (родзинки, вина, коньяк…) | Яблука зеленого кольору, цитрусові, аґрус, ягоди (крім малини), кавуни | |
Алкогольні напої, будь-яке пиво | Хліб білий, чорний | |
Олія рослинна (оливкова, лляна) |