Дієта при подагрі

дієти / подагра

 

Заборонено Обмежити Рекомендовано
М’ясо молодих тварин і всі частини тварини, що дають клейкий бульйон (голова, ноги тощо) Сіль Супи – вегетаріанські: борщ, щі, овочеві, картопляні, з додаванням круп, молочні, холодні
Сало Ковбасні вироби Курка, індичка, кролик
Бульйони (м’ясні, курячі, рибні, грибні), м’ясні соуси, холодець Відварне м’ясо і риба. Перевагу – домашня птиця, лосось, сьомга, пікша, форель, макрель Кріп
М’ясні екстракти (пакетні супи) Цвітна капуста, спаржа, щавель, шпинат, ревінь, селера, перець, редис, ріпа Риба – нежирні сорти, відварна, 160-170 г до 3-х разів на тиждень
М’ясні копченості Зелена цибуля, зелень петрушки Молочні продукти: кисломолочні напої, сир, страви з нього, сметана, сир (нежирні сорти)
Субпродукти (серце, нирки, печінка, мізки і т.д.) і страви з них Гриби (білі, грузді, шампіньйони) Молоко в невеликій кількості при додаванні в каші й напої
Жирні сорти риби – при загостренні, солона риба, смажена риба; рибні консерви (анчоуси, оселедець, сардини, шпроти, кільки), ікра Соління і маринади Яйця (від трьох штук в тиждень до 1 на день будь-якій кулінарній обробці)
Солоні і гострі сири Слива Крупи, макаронні вироби – будь-які, в помірній кількості
Прянощі (перець, хрін, гірчиця) за винятком лаврового листа, оцту і солі Вершкове масло Капуста білокачанна, морква, картопля, огірки, кабачки, баклажани; дозволені овочі – в підвищеній кількості, сирі або в будь-якій кулінарній обробці; ікра овочева, кабачкова, баклажанна (свіжоприготовлена)
Міцний чай, кава, какао Молоко (дозволено в кашах, чаї) Сухофрукти (крім родзинок), мед
Кулінарні та інші жири тваринного походження Помідори (максимум 2-3 шт. на день) Горіхи (кедрові, авокадо, мигдаль, фісташки, фундук), насіння
Кремові торти, тістечка, шоколад Солодощі – нешоколадні цукерки, варення, мармелад, пастила, зефір
Свинина і продукти з неї Огірковий сік (до 1 склянки на день)
Продукти, що містять консервант (консерви, соки, води) Напої – зелений чай, чай з лимоном, молоком, кава (замінник) з молоком неміцний, відвари шипшини, пшеничних висівок, соки фруктів, ягід, овочів, морси, квас, компоти. Особливо цінні морси з брусниці та журавлини
Бобові (сочевиця, горошок, боби, квасоля, соя) Лужні мінеральні води (маломінералізовані)
Малина, інжир, виноград і всі продукти з винограду (родзинки, вина, коньяк…) Яблука зеленого кольору, цитрусові, аґрус, ягоди (крім малини), кавуни
Алкогольні напої, будь-яке пиво Хліб білий, чорний
Олія рослинна (оливкова, лляна)