Дієта при ремісії хронічного панкреатиту
дієти / панкреатит в стані ремісії
Дієта повинна бути фізіологічно повноцінною, зі збільшенням вмісту білка за рахунок повноцінних білків (тваринного походження), а також з помірним зменшенням жиру.
Дієта також повинна бути збагачена вітамінами.
Норма солі на добу – 5–6 г.
Кількість прийомів їжі – чотири-п’ять раз на день.
Обмежити кількість легкозасвоюваних вуглеводів.
У раціоні можуть бути такі страви та продукти:
- страви з м’яса, птиці, кролика, риби, відварені, приготовані на пару, тушковані без попереднього обсмажування з додаванням спецій, зелені, соку лимона;
- морепродукти;
- яйця у вигляді омлета з додаванням овочів, зелені, некруто та у стравах;
- супи на нежирному курячому, рибному, овочевому бульйонах, червоний борщ;
- хліб пшеничний;
- страви з вівсяної, рисової, гречаної круп, вермішель;
- молочнокислі продукти, сир;
- різноманітні овочі у сирому вигляді та у вигляді рагу (картопля, капуста броколі, цвітна капуста, помідори, солодкий перець, салат, морква, кабачки); рослинні олії (бажано суміш оливкової, соняшникової та соєвої олій);
- ягоди, фрукти (банан, диня, ківі, стигла груша, кавун, гранат, сушена чорниця, апельсини, лимони, мандарини, полуниця, суниця, черешня);
- кава, чай або кава з молоком, відвар шипшини.
Слід відмовитися від такої їжі:
- жирні сорти м’яса (гуска, качка);
- риба, смажена в клярі, копчена;
- яйця сирі;
- перші страви на міцних і жирних бульйонах;
- сирна маса, жирні йогурти, торти з олійним кремом, маргарином;
- бобові, кукурудзяна крупа грубого помелу;
- холодні газовані напої;
- алкоголь.