Дієта при гострому панкреатиті та загостренні хронічного панкреатиту
Харчування при гострому панкреатиті та загостренні хронічного панкреатиту спрямоване на забезпечення мінімального навантаження на підшлункову залозу та зменшення панкреатичної та шлункової секреції.
У перші два-чотири дні хвороби пропонується лікувальне голодування. При стабілізації загального стану, поліпшенні самопочуття та відсутності болю призначають щадне харчування. Фізіологічно воно неповноцінне, зі зниженим вмістом вуглеводів, білка та значним обмеженням жиру.
У цей період дозволяються відварені та приготовані на пару страви. Тушкована та смажена їжа заборонена.
Їжа готується без додавання жиру. За добу дозволяється не більше 3–4 г кухонної солі.
За своєю консистенцією їжа має бути рідкою або напіврідкою, обов’язково в перетертому вигляді.
Їсти необхідно невеликими порціями п’ять-шість разів на день. Калорійність страв знижена, їжа подається у теплому вигляді.
У перші дні можна готувати розварені та перетерті каші з гречаної та рисової круп, круп’яні відвари на воді, м’ясне пюре з відвареного та протертого м’яса.
Поступово в раціон по одному додаються свіжі овочі та фрукти, молочнокислі продукти, сметана у невеликій кількості, а також вершкове масло у готові страви – суп, кашу чи пюре.
Рекомендовані страви у меню:
- Омлет з яєчних білків
- Парові котлети, курятина, м’ясне пюре з відвареної телятини, фрикадельки
- Овочеве пюре
- Слизові супи з манної, гречаної, вівсяної та рисової круп
- Розварені каші з рису, гречки, вівсяний кисіль
- Відвар шипшини, теплі лужні мінеральні води, чай
З раціону слід виключити низку продуктів, які стимулюють активну роботу травної системи:
- Наваристі бульйони з м’яса, риби та овочів
- Жирні та копчені продукти
- Гострі овочі – такі як цибуля, часник, хрін, редька, редис
- Кислі фрукти та соки з них
- Газовані напої
Приблизний варіант меню
Приблизне меню на день при загостренні хронічного панкреатиту (дозволяється з другого-третього дня та протягом наступних чотирьох-шести днів)
Сніданок:
Каша гречана, напівв’язка, протерта - 280 г
Омлет із білків, приготовлений на пару – 110 г
Неміцний чай – 200 мл
Ланч:
Суфле з бананів – 100 г
Неміцний чай – 200 мл
Обід:
Рибне парове суфле – 120 г
Суп рисовий слизовий – 200 мл
Желе із полуничного соку на ксиліті – 125 г
Перекус:
Знежирений сир – 60 г
Неміцний чай – 200 мл
Вечеря:
Морквяне парове суфле – 200 г
М’ясне суфле з відвареного м’яса – 110 г
Перед сном:
Неміцний чай – 200 мл
Приблизне меню на день під час стихання загострення хронічного панкреатиту (починаючи з другого тижня від початку загострення)
Сніданок:
Каша вівсяна молочна без цукру – 120 г
М’ясо (телятина) відварене – 55 г
Неміцний чай – 180 мл
Ланч:
Сир нежирний кальцинований – 100 г
Печені яблука без цукру – 120 г
Обід:
Вегетаріанський суп із збірних овочів – 250 г
Рагу з овочами та відвареного м’яса – 55/240 г
Компот із сухофруктів на ксиліті – 180 мл
Перекус:
М’ясні парові биточки у молочному соусі – 110 г
Вечеря:
Відварена риба – 85 г
Сирний пудинг без цукру – 130 г
Неміцний чай – 180 мл
Перед сном:
Нежирний кефір – 180 мл