Дієта при дисфункції жовчного міхура та при хронічному холециститі
У раціоні можуть бути такі страви і продукти:
- страви з нежирного м’яса, птиці, кролика, риби (відварені, приготовані на пару чи тушковані, з додаванням спецій, зелені, соку лимона, соусів, морепродуктів);
- яйця, зварені некруто або в стравах, а також у вигляді омлету з додаванням овочів, грибів, зеленого горошку;
- супи на нежирному бульйоні - курячому, телячому, рибному або овочевому;
- червоний і зелений борщ;
- хліб з висівками чи пшеничний;
- випічка з овочевою або фруктовою начинкою;
- страви з вівсяної, рисової, перлової, пшеничної, гречаної, кукурудзяної, ячної круп;
- макаронні вироби;
- молочнокислі продукти, сир;
- різні овочі - сирі чи як рагу;
- рослинні олії (бажано суміш оливкової, соняшникової та соєвої);
- ягоди та фрукти;
- чай з молоком, кава, відвар шипшини.
Слід відмовитися від таких продуктів:
- жирні сорти м’яса та птиці (гуска, качка), риба смажена в клярі або копчена;
- яйця сирі;
- перші страви на наваристих бульйонах;
- сирна маса, жирні йогурти, торти з масляним кремом, маргарином;
- бобові, кукурудзяна крупа грубого помелу;
- холодні газовані напої;
- алкоголь.