Дієта при ГЕРХ – гастроезофагальній рефлюксній хворобі
Крім дієти, при гастроезофагальному рефлюксі рекомендовано змінити деякі звички:
- Необхідно відмовитися від куріння.
- Уникати навантаження на м’язи черевного преса. Тому слід відмовитися від тісного одягу, а саме: не носити тугі пояси, корсети та бандажі – вони можуть призвести до підвищення внутрішньочеревного тиску.
- За наявності зайвої ваги (і ожиріння) обов’язково знизити масу тіла.
- Нормалізувати стул.
- У лежачому положенні верхня половина тіла повинна бути піднятою приблизно на 15 см. При цьому необхідно залишатися лежати на рівній поверхні. Замість використання високої подушки краще підкласти під ніжки ліжка з боку голови щось тверде і зафіксувати.
Рекомендації по харчуванню:
- Відмовтеся від прийому значної кільності їжі. Особливо на ніч.
- Краще вживати невеликі порції їжі чотири-п’ять разів на день.
- Страви не повинні бути занадто холодними або гарячими.
- Відмовтеся від продуктів, що можуть викликати проблеми зі стравоходом та шлунком (жирна та смажена їжа, алкоголь, цитрусові, шоколад, кава).
- Норма солі на добу 4–6 г.
- Після прийому їжі приблизно три години не приймайте горизонтальне положення і уникайте нахилів.
- Для покращення процесів загоєння слизової оболонки шлунка й стравоходу слід вживати продукти, що містять вітамін А, омега-3 жирні кислоти, лецитин. Це морська риба, овочі (але не сирі), фрукти (крім кислих), цільні злаки.
- Якщо турбують закрепи, можна додати запіканку з фруктами (не кислими), також запечені овочі та рагу, цільні злаки.
У раціоні можуть бути такі продукти:
- молочні супи, молочний кисіль, м’який сир, запіканки;
- каші з цільних круп (гречана, вівсяна);
- хліб пшеничний, сухарі, сухе печиво, відварена дрібна вермішель;
- яйця у вигляді омлета або зварені некруто;
- страви з нежирного м’яса (птиці, кролика), риба, морепродукти;
- овочеві пюре, рагу, салати з невеликою кількістю рослинної олії, сметани;
- тваринні жири (невелика кількість сметани, вершків, вершкового масла), рослинні олії;
- стиглі ягоди та фрукти (крім кислих);
- зелений і чорний чай з молоком, неміцна кава з молоком, овочеві та солодкі фруктові соки, компоти із сухофруктів.
Слід відмовитися від таких продуктів:
- смажені страви;
- міцний чай та кава;
- алкоголь;
- житній хліб;
- прянощі;
- томатні соуси, сирі овочі;
- страви, багаті на екстрактивні речовини: м’ясні, рибні, грибні, міцні овочеві навари;
- консерви;
- м’ясо та риба, тушковані у власному соку;
- квашені та мариновані овочі та фрукти;
- яйця, зварені круто;
- кисломолочні продукти, знежирене молоко, молочна сироватка;
- газовані напої;
- кислі фрукти та ягоди.