Фудмап-дієта при синдромі подразненого кишечника з діареєю
Розвиток синдрому подразненого кишківника (СПК) провокують продукти, багаті на FODMAP. У них містяться вуглеводи, що погано перетравлюються і всмоктуються (моносахариди, дисахариди, олігосахариди та поліоли), які викликають розвиток процесів бродіння в кишечнику і призводять до появи больових відчуттів, підвищеного газоутворення, діареї.
FODMAP - це абревіатура, має таку розшифровку:
- F – "fermentable" – процес ферментації (перетравлення) мікробіотом товстого кишечника цукрів, які через свою коротколанцюгову будову не засвоїлися в тонкому відділі кишечника. До групи таких вуглеводів входять перелічені нижче сахариди і сахароспирти.
- O – "oligosaccharides" – олігосахариди: галактоолігосахариди та фруктани.
- D – "disaccharides" – дисахариди: мальтоза і лактоза.
- M – "monosaccharides" – моносахариди: фруктоза.
- A – "and" – прийменник "і".
- P – "polyols" – поліоли: сорбітол, манітол, ксилітол, мальтітол, еритритол.
Лікувальне харчування FODMAP виключає з меню продукти, що містять глютен, швидкі вуглеводи, лактозу – все, що може порушити нормальну роботу кишечника. Замість них у раціон вводиться більше продуктів, багатих харчовими волокнами.
Дієта розрахована на шість тижнів. Кількість прийомів їжі – 4-5 разів: 3 основні та 1-2 перекуси протягом дня. Сніданок пропускати не можна.
Ще одне важливе завдання дієти – виявити шкідливі для організму продукти.
Протягом п’яти тижнів рекомендується послідовно пробно включати в меню один з різновидів FODMAP:
- 1-й тиждень – дисахарид (лактоза) – 200 мл йогурту або 250 мл молока;
- 2-й тиждень – фруктани (олігосахариди) – 2 шматочки пшеничного хліба;
- 3-й тиждень – галактани (олігосахариди) – 1/2 склянки сочевиці або бобових;
- 4-й тиждень – моносахарид (фруктоза) – 2 ч. л. меду;
- 5-й тиждень – поліоли (манітол, сорбітол) – 1/2 склянки грибів, 4 сушені абрикоси.
У разі відновлення симптомів продукти, що містять зазначені різновиди FODMAP, остаточно виводяться з раціону. Їх слід замінити на альтернативні – в межах однієї продовольчої групи.
Якщо після шести тижнів дотримання дієти позитивного ефекту не настало, необхідно переглянути меню з урахуванням впливу глютену.
Страви та продукти, дозволені до вживання:
- Овочі: картопля, зелена квасоля, помідори, огірки, гарбуз, кабачки, морква, солодкий перець, китайська капуста, ріпа, баклажани
- Фрукти: чорниця, банани, ківі, малина, чорна смородина, стиглий виноград, ананас, журавлина, диня, цитрусові
- Каші – вівсяна, гречана, рисова, пшоняна
- Безлактозне молоко (соєве, мигдальне, кокосове, рисове)
- Зрілі тверді та плавлені сири
- Яйця в будь-якому вигляді
- Страви з нежирного м’яса, птиці, риби або кролика (відварене або тушковане м’ясо без попереднього обсмажування, фрикадельки, відварні або парові котлети)
- Супи – рисовий, вівсяний, гречаний з дозволеними фруктами
- Хліб з безглютенового рисового, кукурудзяного та вівсяного борошна
- Вершкове та рослинні олії (оливкова, арахісова)
· Горіхи та сухофрукти – волоські та кедрові горіхи, гарбузове насіння, кунжут, арахіс - Солодощі: цукор, патока, глюкоза, підсолоджувачі (сахарин, аспартам, стевія, сукралоза)
- Прянощі та приправи: сіль, перець, оцет, петрушка, м’ята, розмарин, орегано, лимонник, соєвий оцет, базилік, імбир, майоран, коріандр, розмарин
- Напої: соки з дозволених фруктів та овочів, зелений чай
Страви та продукти, які варто прибрати з раціону:
· Овочі: спаржа, сочевиця, часник, артишок, гриби, вся капуста, крім пекінської, буряк, квасоля, горох, соя, зелений перець
- Фрукти: слива, вишня, яблука, груші, нектарин, абрикос, хурма, папайя, ожина, персик, манго, кавун
- Хліб з пшеничного, житнього та ячмінного борошна
- Молоко – коров’яче, овече, козяче в натуральному вигляді, сироватка, вершки, сметана, кефір, йогурт, м’які незрілі сири, йогурт, морозиво, сухе та згущене молоко
- Каші з манної, ячної, перлової та пшеничного круп
- Макаронні вироби
- Гідрогенізовані жири (спреди, маргарин)
- Жирні сорти риби, копчена, смажена та маринована риба
- Будь-які консерви та паштети
- Жирні сорти м’яса (свинина, баранина), з птиці – качка та гусак, смажені ковбаси, копченості
- Сухофрукти – крім перерахованих, фініки, родзинки
- Солодощі: мед, щербет, шоколад, кукурудзяний сироп фруктози, підсолоджувачі (сорбіт, ізомальт, маніт, мальтит, ксиліт), фруктоза
- Приправи та прянощі: цикорій і кріп
- Напої: всі газовані, соки з нерекомендованих овочів та фруктів, квас, кріплені вина