Дієта при цирозі печінки

дієти / цироз

 

При цирозі печінки призначається дієта зі зниженим вмістом натрію - споживання кухонної солі необхідно знизити до 2-3 г на добу.

Харчування має бути дробним та збалансованим. Рекомендований режим - маленькими порціями п’ять-шість разів на добу.

Їжа має бути нежирною, приготовленою на пару, вареною або запеченою в духовці. Смажені страви категорично заборонені.

Тверді, жорсткі продукти слід вживати в протертому або подрібненому вигляді. Важливо, щоб їжа була щільною.

Їжа має бути теплою – сильно холодних та гарячих продуктів і напоїв слід уникати.

Білок – важлива складова, але необхідну норму призначають індивідуально, з урахуванням стану та ознак енцефалопатії.

З раціону повністю виключаються жирні сорти м’яса, птиці та риби, ковбаси, консерви, копчені м’ясні та рибні делікатеси, жирні молочні продукти, вершкове масло, маргарин, гострі сири. Також у меню не повинно бути овочів, що містять грубі волокна (капуста, редька, редька), цибулі та часнику. Під забороною свіжий хліб, випічка із здобного та листкового тіста, шоколад, какао, цукор, газовані напої. Додавати до страв спеції та прянощі також не можна.

Страви та продукти, що рекомендуються для вживання:

У період ускладнень, у перші дні при кровотечі з вен стравоходу та печінкової енцефалопатії, рекомендовано вживати лише страви з овочів та фруктів (пюре, соки). При поліпшенні стану дозволяється поступово додавати в раціон яєчний жовток та кисломолочні продукти. Після цього можна урізноманітнити меню ще більше, додавши сир, страви з цільного яйця (омлет), м’ясо та рибу в невеликій кількості.