Гіпоалергенна дієта
Можна їсти страви, приготовані шляхом запікання, відварювання або гасіння з мінімальною кількістю олії. Для кращого контролю раціону варто вести харчовий щоденник, куди записувати все, що зʼїдається протягом дня.
Список низькоалергенних продуктів:
- Овочі: капуста білокачанна, цвітна та брюссельська, огірки, зелений салат, броколі, шпинат, петрушка, кріп, кабачки, бруква, ріпа, патисони
- Мʼясо: біле мʼясо (курка, індичка, телятина, ягнятина, молодий кролик, пісна свиняча вирізка) та субпродукти
- Риба: нежирні сорти (тріска, окунь)
- Фрукти та ягоди зеленого та ненасиченого червоного або помаранчевого кольору: яблука, біла смородина, аґрус, біла черешня, груші
- Підсолоджувачі (цукор, ріжковий або вівсяний сироп)
- Зернові: всі крупи крім пшениці та кускуса (гречка, рис, вівсянка, перловка та т.п.)
- Кисломолочні продукти без домішків (кефір, йогурт, ряжанка, сир)
- Оливкова, соняшникова олія, вершкове масло
Гіпоалергенний стіл включає також сушені яблука, груші, чорнослив, а з напоїв можна алергікам неміцний чай, компоти з яблук та груш, відвар шипшини, мінеральну воду без газу.
Гіпоалергенна дієта полягає у тому, щоб виключити продукти-алергени та ті, що містять гістамін, або викликають його вивільнення.
Варто прибрати з раціону:
- Квашена капуста, соління та мариновані овочі
- Шпинат, баклажани
- Оцет, кетчуп
- Шинка, салямі та інші ковбасні вироби
- Ферментовані та витримані сири
- Соя та ферментовані соєві продукти (темпе, місо, соєвий соус)
- Комбуча, квас
- Полуниця, цитрусові, томати, банани
- Шоколад, кава
- Арахіс
- Риба та морепродукти (особливо заморожені)
- Прянощі, спеції
- Продукти, до складу яких входять добавки (барвники, консерванти)
- Смакові добавки - глутамат натрію
- Витримане вино та шампанське